Povratak

Kanarinac leži na dnu krletke na leđima i ne može se okrenuti / Napadaji i simptomi od strane živčanog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
albert finta


Odgovara:
Albert Finta, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Naš kanarinac je oko dvije godine star i prije oko mjesec dana počeli su problemi. Par puta u ovih mjesec dana našli smo ga na dnu kaveza, na leđima, pokušavajući krlilma da se okrene i podigne, ali bez naše pomoći to ne može. Gdje da potražimo pomoć i što bi mogao biti problem? Mi smo u Dalmaciji, Split ili Šibenik su bliži veći gradovi. Hvala. S poštovanjem, Karmela i Duško

O: Iz opisa ponašanja može se naslutiti da je riječ o simptomima od strane živčanog sustava. Gubitak ravnoteže, nemogućnost koordinacije vlastitih pokreta i gubitak svijesti samo su neki od simptoma koji upućuju da životinja ima napadaje odnosno da se nešto zbiva u centralnom živčanom sustavu. Teško je donijeti dijagnozu bez kompletnog pregleda životinje s posebnim naglaskom na neurološki pregled.

Neki od potencijalnih uzroka koje dovode do pojave napadaja i pojave simptoma su i sljedeći: trovanje i to prvenstveno teškim metalima kao što su olovo ili cink, zatim pesticidima; nepravilna hranidba, odnosno

nedovoljno unošenje vode, manjka kalcija i vitamina D; metaboličke bolesti koje oštećuju jetru kao glavni filter u tijelu; zarazne bolesti kojih uzročnici mogu biti virusi, bakterije, te gljivice i plijesni od čega je najznačajnija gljivica Aspergillus iako prvenstveno zahvaća respiratorni sustav.

Moj savjet je da se obratite na Veterinarski fakultet, Ambulantu za egzotične ptice te posavjetujete sa stručnjacima za liječenje ptica – kontakt tel.  01/2390-410, a radno vrijeme je sljedeće: ponedeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati, a subotom 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr