Povratak

Kanarinac pada s grane i ne pjeva

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za pomoć. Moja kanarinac pada s grane barem jednom dnevno, a prestao je pjevati već skoro prije godinu dana. U panici sam i bespomoćna, pomozite njemu i meni. Unaprijed zahvalna, Milanka. 

O: Prestanak pjeva kod kanarinca je najčešće posljedica stresa. To su ptičice koje burno reagiraju na promjene u svojoj okolini. Ponekad takav stres ili šok može biti banalna stvar koja se svakodnevno može desiti u kućanstvu (pad lonca na pod, pucanje petardi...), ponekad i premještanje krletke može izazvati isto (ostavljanje ptice susjedu na čuvanje i sl.)

Teško je prognozirati da li će se piev vratiti. Neki kanarinci se na žalost nikad ne oporave i nikad ne propjevaju (zavisi o osjetljivosti ptice). Eventualno se povremeno glasaju sa "ći, ći". Naravno, prestanak pjeva može biti povezan i sa bolesnim stanjima.
Padanje sa prečkice može biti posljedica neurotičnih ispada ili poremećaja ravnoteže. Eventualno se pomoći može dodavanjem vitamina u prehranu (vodite računa da je u pripravku zastupljen i vitamin B koji pomaže kod neuroloških smetnji).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr