Povratak

Krasta na kljunu ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zamolila bih Vas ako mi možete odgovoriti na pitanje, riječ je o tigrici. Primjetila sam na njenom nosiću da ima nekakvu krastu, koja stoji već neko vrijeme i nedavno je mali dio otpao, ali i dalje većim dijelom je tu. Da li mi možete reći o čemu je riječ?

Puno hvala,

Marina


O: Krasta čini  tvrdu tvorbu na koži, a nastaje tijekom zaraštavanja rane u fazi obnove, odnosno tijekom procesa zaraštavanja koji se odvija ili reparacijom ili regeneracijom. Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mjestu rane, a reparacija je zamjena tkiva vezivnim, ožiljkastim tkivom.

Ako se uistinu radi o krasti, vjerojatno je došlo do ozljede kojom je narušen integrtet kože .Ozljede prolaze kroz 5-10 dana, ovisno o samoja veličini zahvaćenog područja.

Međutim, može se raditi i o izraslinama ili nakupinama koje se javljaju u području voštanice, a uzrokovane su prisutnošću parazita grinja. Naime, u tigrica je česta šuga čiji su uzročnici šugarci i grinje, a manifestira se izraslinama na kljunu, nogama i kloaki. Nakon izvjesnog vremena promjene postaju ljuskaste i višeslojne, a javlja se i papilomatozno bujanje rožine i keratizacija. U keratiniziranom nabujalom epitelu grinje buše male kanaliće, hrane se detritusom i tu polažu jajašca.
 
Više o promjenama na kljunu pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Potrebno je da odvedete tigricu veterinaru ili se obratite u Ambulantu za ptice, Zavod za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr