Povratak

Krv u stolici nimfe / Preporuka pravilne prehrane za normalizaciju konzistencije stolice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam papigu Nimfu i danas u jutro kad sam otkrila kavez svojoj papigi vidjela sam da ima sukrvicu u stolici. Stolica je mekana i dosta vodena te ima krvi. Za orijentaciju, papagaj je dosta star, prije 13 godina sam ga udomila kad mi je doletio, te se nitko nije javljao na oglas. Kad sam ga odnijela uzgajivaču papiga, rekao mi je da je tada bio star cca 7 – 8 godina i da je mužjak, znači sada bi mogao biti star cca 20 g. Jučer je bio uredu, danas je bio malo nakostriješen, ali još živahan. Od hrane voli najviše jesti suncokret, bar, stari kruh, zel. Salatu, mrkvu i jabuke, no voli i jesti slane štapiće ili perece kada ih se domogne, a to se prije cca 2 dana i desilo. Da možda to nije uzrok? Puštamo ga svaki dan, po par sati je van kaveza i aktivan je. Do sada nije imamo nikakve bolesti. Kako da mu pomognemo i što bi moglo biti uzrok toj sukrvici u stolici? Hvala. Žaklina

O: Prema opisanom,  mogu zaključiti da su promjene u stolici  nastale zbog promjene hrane. Kao što ste naveli, papagaj je pojeo veću količinu slanih grickalica koje nisu preporučljive, a osobito  ne za stariju papigu. Grickalice mogu izazvati pojavu voluminozne stolice, jer zbog soli navuku tekućinu koja bi se trebala resorbirati u crijevima.
Zbog sastava grickalice mogu lagano erodirati (pogrebati ) sluznicu crijeva te se javljaju primjese krvi u stolici, što je prolaznog karaktera. Stoga vam preporučam da sljedećih dana pazite na njegovu prehranu  i da jede sjemenke, bez dodavanja svježeg voća i povrća. Možete dati suhe banane i drugo sušeno voće u manjim količinama. Bilo bi dobro dati probiotike, može u obliku svježeg sira ili jogurta. Ako se tragovi krvi  u stolici i dalje pojavljuju više dana, preporučam vam da se obratite u specijaliziranu veterinarsku ambulantu za kućne ljubimce. Nadam se da će papagaj ubrzo biti bolje i da su simptomi prolazne naravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr