Povratak

Kuhani žutanjak i ljuska jajeta u prehrani ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Da li kuhani žumanjak mogu dati nimfama? I ljusku kuhamo, zdrobiti u sitno i dati im. To ima puno kalcija, da li je to dobro dati? Hvala i lijep pozdrav, Senka

O: Detaljnije o prehrani nimfi možete pročitati pod naslovom Prehrana nimfe.

Vašoj nimfi odnosno nimfama možete slobodno dati kuhani žutanjak. Ljuska jajeta je već druga stvar.

Naime, većina komercijalnih hrana za ptice pripremljeno je tako da zadovoljava dnevne potreba svih nutrijenata potrebnih Vašoj nimfi za pravilan razvoj i funkcioniranje organizma. Dodatak smrvljene ljuske jajeta (kalcija) u prehranu preporuča se tek kod hipokalcemije (snižene razine kalcija u krvi), jednolične prehrane (npr. samo jednom vrstom sjemenki), kao i kod proneska jaja u ženskih papiga. Dakle, dodavanjem kalcija na "svoju ruku" možete čak i naštetiti ptici jer se višak taloži u tubulima bubrega te uzrokuje njihovu kalcifikaciju i propadanja, također dolazi do pretjeranog odlaganja u kosti, što nije dobro.

Moja preporuka je da nimfi osigurate kvalitetnu mješavinu sjemenki, svježe voće i povrće, dovoljno sunca tokom dana i dovoljno aktivnosti, te tako ne bi trebalo biti problema sa deficitom niti jednog mikro- ili makroelementa kod Vašeg ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr