Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nimfu koja ima sada 20-ak godina. Imamo ga oko 19 godina, a dobili smo ga kad je imala godinu i pol. Zanima me na što moram dodatno paziti da mi što dulje poživi. Inače je u dnevnom boravku s nama, krletka je na podu i otvorena su vratašca uvijek. On izađe van na krletku ili kad se ohrabri zna i prošetati do kuhinje i nazad. Iako to radi većinom kad je jedna osoba doma i njemu u vidokrugu. Jedno 5-6 godina ima da si je počupao perje na trbuhu i sada je malo ofucani, ali ostalo perje održava i dodajemo vitamine za održavanje perja u hranu. Jede konoplje i suncokret, najviše voli konoplje. Ali trudimo se jednako ga hraniti jer smo upozoreni da konoplje loše utječe na jetra (ne znam da li je to istina).

Svako toliko mu dam jabuku (veličine ljudskog odgriza) i obožava je grickati. U zadnje vrijeme sam primjetio da zna posrnuti sa šipkica u krletci. Prije se to dešavalo samo noću dok spava, sada se to desi svaki dan par puta. Brine me da ne gubi ravnotežu, tj. da nema neki neurološki poremećaj koji utječe na centar za ravnotežu. Tako da svaki savjet u vezi dodatnog opreza u vezi bilo čega je dobrodošao. Hvala unaprijed,
Marko

O: Nimfa (Nymphicus hollandicus ili Leptolophus hollandicus) je inteligentna, druželjubiva, znatiželjna i razigrana papiga koja se lako pripitomi i nauči na život u kući.

Prosječni životni vijek u zatočeništvu se kreće između 15-20 godina, iako postoje slučajevi i starijih jedinki. Tako, poznat je slučaj nimfe u Australiji stare 36 godina.

Slično kao i kod ljudi, dijeta i vježba predstavlja važan čimbenik u prolongiranju životna vijeka. Stoga, uzgajivači nerijetko savjetuju u starijoj životnoj dobi hraniti ljubimca kvalitetnim gotovim hranama za nimfe, sjemenkama sitnijeg zrna, malo zelenila i voća na dnevnoj osnovi,... Naime, u prehrani nimfi se ne preporučuje koristiti isključivo jednu vrstu sjemenki jer zna loše djelovati na pojedine organske sustave ili dovesti do pretilosti.

Osigurajte ljubimcu što bolju kvalitetu života, izbjegavajući dodatni stres, osiguravajući optimalnu temperaturu, svježu vodu i hranu, čist kavez, dnevnu vježbu i puno aktivnosti i zajedničkog druženja.

OZNAKE: