Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mislim da je moja tigrica. Krivo joj raste kljun, ali to je otkad sam je kupila od 5 mj. Sve to vrijeme je bila jako živahna, ali danas je mama odjednom otvorila kavez i ona je počela letjeti na nas ukućane i maziti se, što je jako čudno jer je prije bježala. Čini mi se da su joj krila malo razmaknuta i jako bi se mazila. Izmet joj je normalan i ima apetita. Savjetujte me jer me malo zabrinula, da li je bolesna možda? Zahvaljujem, Dragana

O: Krila, odnosno pera, su razmakunuta zbog letenja tigrice, pošto ju do sada niste puštali van kaveza.

Ptičice treba puštati tokom dana da lete po sobi. Tada je i perje ljepše boje i bolje postavljeno, ptica je zadovoljnija, razvijaju se prsni mišići, povećana je cirkulacija krvi te tako i dovod kisika i hranjivih tvari u tkiva organizma, a sve to zajedno dovodi do dobre kondicije i zdravstvenog stanja ptice.

Papigice se vole maziti sa svojim vlasnicima, stajati na njihovim ramenima i "čupkati" kosu, nakit ili nešto drugo što je njima zanimljivo. Većina vlasnika bi voljela imati takvu maznu papigicu. To je, ustvari, i njeno normalno ponašanje, te bi bilo uputno da joj to i dopustite, odnosno da joj to omogućite puštajući je van krletke svakog dana po nekoliko sati. Kada ogladni, papigica se sama vraća u krletku te je zbog toga za sada nemojte hraniti van krletke.



OZNAKE: