Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imamo australsku zebu, mužjaka. Stjecajem okolnosti jedna nogu mu je bila ozlijeđena, lom koji je u fazi oporavka. Međutim, i drugu je nogu oštetio,tako da je vjerojatno povreda u kuku. Žao nam je ptice, trudi se letjeti, leži zajedno sa ženkom koja ga dobro čuva. Ne znamo šta da radimo, kako da pomognemo? Molimo vas, ako imate nekakvu ideju, mi živimo na Pelješcu. Unaprijed hvala, Petar

O: Iako su mogući kirurški zahvati pri liječenju prijeloma u kućnih ptičica malih i do 50 g, bolje je koristiti ne-kirurške metode liječenja prijeloma kostiju jer se smanjuje opasnost od postoperativnih infekcija i ozljeda lokalne vaskularizacije.

Ptice su idealno prilagođene za vanjsko imobiliziranje, posebno za prijelome na krilu.

Dislokacije i prijelomi u području bedra mogu biti vrlo dobro tretirani odmorom u kavezu jer je bedro duž cijele svoje dužine prekriveno mrežom kože, koja se proteže od postranih dijelova tijela do koljena. Postavljanje zavoja i udlaga iznad koljena praktički je nemoguće.
 
Ptice koje se oporavljaju od prijeloma noge trebale bi imati omotane repove da im se zaštiti perje, trebale bi se držati na mekanim površinama koje se mijenjaju svaki dan. Dobro je i staviti nisku prečkicu u kavez koja omogućuje ptici da "objesi" ozlijeđenu nogu, ispod razine zdrave.

Bitno je da ptičica ima apetit i da joj je omogućen pristup hrani i vodi, u koju preporučam svakodnevno dodati vitaminsko-mineralni pripravak.

OZNAKE: