Povratak

Liječenje prijeloma noge u ptice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam papagaja braonuha konura i ptica je pala i slomila nogu. Išao sam na rentgen i snimak je pokazao lom, samo ovdje u Bosni u Sarajevu nema nikoga ko zna da uradi nogicu pa vas kontaktiram da mi date koji savjet. Na  priloženom linku je slika rtg snimka. Hvala puno! Alen

O: Iako su mogući kirurški zahvati pri liječenju prijeloma u kućnih ptičica, bolje je koristiti nekirurške metode liječenja prijeloma kostiju jer se smanjuje opasnost od postoperativnih infekcija i ozljeda lokalne vaskularizacije. Dislokacije i prijelomi mogu biti vrlo dobro tretirani odmorom u kavezu; koža koja se proteže od postranih dijelova tijela do koljena. Postavljanje zavoja i udlaga moglo bi pomoći, ali je bitna pozicija ozljede.
 
Ptice koje se oporavljaju od prijeloma noge trebale bi imati omotane repove da im se zaštiti perje, trebale bi se držati na mekanim površinama koje se mijenjaju svaki dan. Dobro je i staviti nisku prečkicu u kavez koja omogućuje ptici da "objesi" ozlijeđenu nogu, ispod razine zdrave.  Bitno je da ptičica ima apetit i da joj je omogućen pristup hrani i vodi, u koju preporučam svakodnevno dodati vitaminsko-mineralni pripravak.

Nažalost nisam u mogućnosti pouzdano očitati Vaš nalaz stoga preporučujen da se obratite mailom na Veterinarski fakultet u zagrebu, u Ambulantu za ptice i gmazove ili na Zavod za rentgenologiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr