Povratak

Ljuskanje ili ljuštenje na kljunu kod tigrice / Uvjeti držanja i pravilna prehrana / Grit

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam papigu tigricu, staru tri godine. Nedavno sam joj na kljunu uočila bijele tragove, poput ispucale kozice, pa sam posumnjala na grinje. Kako ga nisam željela hvatati niti dovoditi u stresnu situaciju, čekala sam da zaspe, 'udobno se smjesti'. Napokon sam mu uspjela nekoliko puta proći po nosiću, ali je zagrizao štapić natopljen uljem. Progutao je to. Što mi je činiti? Živim u malom gradu, veterinar ne radi s pticama. Hvala. Maja

O: Ljuskanje ili ljuštenje na samom kljunu kod tigrice obično ukazuje na promjene u rastu kljuna. Kljun kod tigrica neprekidno raste i troši se, a otprilike je slične građe kao ljudski nokat. Ponekad u prehrani nedostaje vitamina i minerala, što će se manifestirati promjenama u izgledu kljuna.

Držanje ptica u neprirodnim uvjetima (kavezi koji su većinom premali, nekretanje ptice, hranjenje samo sjemenkama koje su dosta kalorične, bez dodavanja vitamina i minerala te sitnog šljunka i grita) može dovesti do organskih bolesti.

Obično zaboravljamo kako se ptice hrane u prirodi, s time da su tigrice kao papige koje žive u velikim jatima, vrlo aktivne i lete na veće udaljenosti. Tigrice se hrane sjemenkama trava, svježom travom, voćem i dr. Kako bi bolje probavljale hranu često kljucaju sitni šljunak i zemlju, s kojima se opskrbljuju mineralima, ali im u mišićnom želucu pomažu i pri probavi sjemenki. Stoga, u Pet centru preporučamo za sve vrste papiga i ukrasnih ptica, na dno kaveza stavljati pijesak ili sitni šljunak koji sadrži veći ili manji udio mljevenih školjki (grit) ili samo grit stavljati u manje posudice pokraj hrane kako bi ga ptice uzimale uz hranu. Za probavu im su važna i vlakna pa preporučamo davanje raznog povrća te svježe trave, od koje najčešće list od maslačka.

Kako bi ptice potrošile energiju dobivenu iz hrane, potrebno ih je ispuštati iz kaveza u sigurnim uvjetima - zatvoreni i zastrti prozori i staklena vrata. Kad se umori te ogladni ili ožedni, ptica će se sama vratiti u krletku kako bi jela i pila.

Kako ste spomenuli grinje, najvjerojatnije mislite na šugu. Bolest se može javiti i u drugih ptica, ali su najviše predisponirane tigrice. U početku bolesti na bazi i uglovima kljuna javljaju se blijedožute naslage, zatim promjene postaju ljuskaste i višeslojne, a javlja se i papilomatozno bujanje rožine. U daljem toku bolesti jedan dio kljuna ubrzano raste i dolazi do deformiranja kljuna. Ukoliko je šuga zahvatila prste i noge, dolazi do krivljenja nogu i ispadanja noktiju. Opširnije o toj bolesti je pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. u prijašnjem odgovoru Promjene na kljunu tigrice – šuga.

Za higijenu kljuna najbolje je staviti u krletku sipinu kost ili mineralni kamen, na koji će si ptica sama brusiti kljun koji joj raste cijelog života i mora ga trošiti.

Ako sam dobro shvatila, Vaša papigica je uz to progutala komadić vate natopljen uljem. Mislim da bi to trebala neprobavljeno izbaciti sa izmetom pa svakako kontrolirajte izmet sljedećih dana.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr