Povratak

Ljuskica hrane zaostala ispod jezika tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Neki dan sam postao vlasnik tigrice tako da još učim sve vezano za njih. Naime moj upit ili problem je sljedeći... tigrici je u kljunu nekako ispod jezika ostala ljuska hrane i nikako ju sama ne može izbaciti, pokušavao sam ja pomoću štapića dok sam joj davao hranu ali bezuspješno..kontam da cijelu noć nije mogla spavati na miru jer je danas sva neka mirna i umorna te neprestano se čuje kako drobi to u kljunu... Zanima me postoji li kakva opasnost da joj se to nešto upali oko jezika i kada i kako će to ona "ispljuniti". Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Toni

O: Ljuskica koja je zaostala pod jezikom kod Vaše nove ljubimice nije ništa zabrinjavajuće. Vjerojatno joj je prilikom uzimanja hrane i otvaranja ljuskica od zrna prosa ostala slijepljena kao što ste i sami zaključili. Ono što Vi kao vlasnik možete učiniti je na vatirani štapić (primjerice štapić za čišćenje ušiju) kapnete kap svježe pripremljenog čaja od kadulje ili kap 1% otopine Betadine otopine koja se koristi za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa desnima ili općenito za antisepsu usne šupljine i anatomskih dijelova koji se tu nalaze.

S tako pripremljenim štapićem lagano ptičici pokušajte ukloniti ljuskicu vrteći štapić oko svoje osi kada ste u području pod jezikom kako bi zahvatili ljuskicu i tako je uklonili.

Postoji vjerojatnost da će ljuskica tijekom 2-3 dana i sama se navlažiti i izljuštiti se, no ukoliko smatrate da se ptičica muči, da je pod stresom pokušajte kako sam navela nježno je ukloniti. Ptičica će se vjerojatno buniti, ali će nakon nekog vremena i pogotovo kad joj pomognete osjetiti olakšanje i biti Vam zahvalna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr