Povratak

Mali aleksandar - društvenost, povezanost s vlasnikom i prepoznavanje nakon perioda razdvojenosti / Neuroze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me koliko Mali aleksandri dobro i na koji način pamte ljude, tj. imam ga 3 godine i jako mi je privržen, više nego drugim ukućanima. Moram otići od kuće i neće me biti oko 6 mjeseci. Stoga me zanima da li mogu očekivati promjene u njegovom ponašanju prema meni kada se vratim? Hvala, Bojan

O: Mali aleksandar - Psittacula krameri je srednje velika ptica, dužine oko 40 cm. Vole istraživati, igrati se i to im treba omogućiti. Mogu naučiti i pričati, te riječi izgovaraju jasno i čisto. Kao i ostale papige, društvene su životinje i u prirodi žive u jatima. Monogamni su i dosta vremena provode u sporazumijevanju sa partnerom te hranjenju i letenju sa njim.

Papige kućni ljubimci mogu se vezati za jednog od ukućana čak do te mjere da ga doživljavaju kao svog partnera. Ponekad druge ukućane doživljavaju kao konkurenciju i mogu biti agresivni prema njima, no mnoge papige ostvaruju dobar kontakt sa više različitih ljudi i nisu vezane isključivo za jednu osobu.

Ne može se odmah znati kome će papiga pokloniti svoje povjerenje i naklonost.  Iako je vezivanje prirodna pojava za papige, ptice koje su  dobro socijalizirane u mladosti i koje su uspostavile dobar kontakt sa više različitih osoba, u kasnijem će životu rjeđe ostvariti tako čvrstu povezanost sa samo jednom osobom. Zbog toga je važno, da bi se izbjegli kasniji problemi, da se sa mladom pticom bavi što više ukućana i da joj svi pridaju jednaku pažnju.

Teško je reći koliko dugo će papiga pamtiti neku osobu. Postoje slučajevi kada je papiga prepoznala osobu koja ju je othranila ili sa kojom je bila bliska čak i nakon nekoliko godina razdvojenosti.

Ono što može biti problem je pojava različitih poremećaja u ponašanju. Kao posljedica dosade mogu se javiti neuroze. Neuroze mogu nastati i zbog različitih promjena u okolini, odvajanja od pripadnika iste vrste ili od osobe za koju je ptica vezana, a isto tako uzrok mogu biti i promjene u ponašanju vlasnika. Najčešći  specifični oblici poremećenog ponašanja su kreštanje i samoranjavanje. Samoranjavanje se uglavnom očituje čupkanjem perja, no može napredovati i do grizenja nokata i prstiju, a u težim slučajevima i do odbijanja hrane i mršavljenja. Da bi se spriječile ovakve neželjene posljedice, osigurajte Vašoj papigi dovoljno aktivnosti, kretanja, raznoliku prehranu. Ponudite joj različite igračke namijenjene papigama, a što je najvažnije neka joj ostali ukućani pruže dovoljno pažnje za vrijeme Vaše odsutnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr