Povratak

Mali aleksandar i uvjeti držanja / Vanjska volijera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Koja bi bila temperatura najbolja vani u volijeri za malog aleksandra u Rijeci? Što voli jesti od voća i povrća? Da li se smije kupati po zimi i koliko često? Da li su dobre mjere volijere dubina 3.5 m, visina 2.0 m i širina 1 m. Milan

O: Mali aleksandar (African Rose-ringed Parakeet) je vrsta papige koja koja je dosta raširena po svijetu kao kućni ljubimac. Prirodno i izvorno stanište ove papige je sjever Afrike, Afganistan, India, Nepal, Burma, Pakistan i Sri Lanka i nalazimo je (kao slobodnu vrstu) na raznim i različitim staništima, poput savane (područje trave), šume, rižinim poljima.

Poznate su četiri podvrste, od kojih su dvije vezane uz afrički kontinenet i podneblje, a druge dvije podvrste su azijskog porijekla. Bez obzira na porijeklo ovih podvrsta, svi žive u toplom podneblju.

Pticu bi trebalo postepeno aklimatizirati na vanjske uvjete, a to bi bilo poželjno započeti u toplijem dijelu godine (proljeće) te će se ptica promjenom sezona, uz raznovrsnu ishranu i dobro smješetnu volijeru prilagoditi.

Jednom prilagođena ptica može podnijeti temperaturu okoline i do -6 stupnjeva C, ali vlažnost ne smije biti viša od 30%.

Volijera mora biti okrenuta prema jugu, jedna strana mora biti zaštićena sa staklom ili nekim drugim nepropusnim materijalom da bi se ptica zaštitila od vjetra, kiše ili slične vremenske nepogode. Ova papiga je snažni letač i mora imati mogućnosti letjeti ili barem malo poletjeti između dvije prečke unutar volijere. Stoga, ukoliko volijera nije dovoljno velika i to im se ne osigura, mužjaci postaju tromi i neplodni, što je naročito važno znati ako se vlasnik želi baviti uzgojem.

Prema navedenim dimenzijama Vi ste osigurali dovoljno prostora, najmanje preporučene dimnezije su: širina 60 cm x dubina 45 cm x visina 90 cm.

Ovim pticama se mora davati smjesa sjemenki namijenjena za ovakve vrste, uz sezonsko svježe voće i povrće. Meso se može davati kuhano, ali ga uzgajivači preporučaju izbjegavati (osim u slučaju potrebe za pojačanom ishranom bjelančevinama).

Kupanje se preporuča u jutarnjim satima, najbolje špricanjem pomoću raspršivača, ali ga nikako ne preporučamo tokom zime ako se ptica drži u vanjskoj volijeri.