Povratak

Mali aleksandar - ishrana mlade ptice, socijalizacija i navikavanje na novog vlasnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Zanima me za malog aleksandra, sa koliko mjeseci može preći na običnu hranu? Planiram ga kupiti. Koliko mu treba da se privikne na novu okolinu i da prizna novog vlasnika?
Hvala unaprijed, Denis

O: Uzgajivači obično prodaju papige kada su odvojene od roditelja, tj. postale su samostalne. Prije toga ih roditelji hrane u gnijezdu dok ne dobiju perje i dok ne mogu sami letjeti te samostalno uzimati hranu.

S druge strane, ručno hranjene ptice  se već od najranije dobi navikavaju na ljude tako da je taj period socijalizacije i navikavanja bitno smanjen. Takve mladunce se uzima iz gnijezda, drži u inkubatoru i ručno ih se hrani pa ptica poznaje samo ljude i navikla je na kontakt s njima. Tako hranjeni i socijalizirani ljubimci se odvajaju od uzgajivača, odnosno mogu se prodavati već u periodu s 4-6 mjeseci starosti. Naime, u prirodi u tom periodu ova vrsta ptica i napušta gnijezdo te se pridružuju kolonijama koje broje i do više tisuća jedinki.

U slučajevima da oni nisu ručno hranjeni, period socijalizacije i navikavanja može potrajati te različito dugo trajati, npr. oko 2 mjeseca intenzivnog rada i bavljenja s ljubimcem. Dakle, u prije navedenom slučaju je bitan rad i upornost vlasnika. Utvrđeno je da najbolje uče i prihvaćaju komunikaciju  predvečer, a svaki trud je potrebno ograničiti na 20-ak minuta sa satom odmora između bavljenja s njime.

Pravilnim držanjem te radom s ljubimcem moguće je osigurati određenu kvalitetu života ljubimca te dobar i ugodan međusobni suživot vlasnika i ljubimca.

Opširno o malom aleksandru te njegovoj prehrani su pisali moji kolege u prijašnjim odgovorima, pod sljedećim naslovima:

Mali aleksandar

Novi mali aleksandar - pripitomljavanje i strah od ugriza, prepoznavanje spola i kupanje

Mali aleksandar - prehrana, kupanje i tuširanje

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr