Povratak

Mali aleksandar - ručno hranjenje i odnos s vlasnikom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Hoću da kupim malog aleksandra, ručno odhranjenog. Čovjek ga hrani par mjeseci, da li je to dovoljno da se uzme ptica i koliko vremena treba da prođe dok ne bude samostalan? Molim vas za odgovor.
Aleksandar

O: Mali aleksandar (Psittacula krameri manillensis) je porijeklom iz sjeverozapadne Afrike. Osnovne boje koje krase ove papige su zelena i tirkizna. Perje koje karakterizira odraslog mužjaka počinje rasti s 18 mjeseci starosti, a rast završava sa 32 mjeseci starosti.

Odrasli mužjaci imaju tamno ružičasti prsten oko vrata. Područje ispod kljuna je u odraslog mužjaka crne boje, no slojevito se prelijevaju crna, tirkizna i ružičasta te se stanjuje do ispod uški. Ružičasti prsten se nastavlja do potiljka. Potiljak mužjaka tirkizno je isprano plave boje, iznad svijetlozelenog glavnog perja potiljka.

Mali aleksandri poznati su po tome što su relativno hladni i grubi jer ne zahtijevaju toliko pažnje kao mnoge papige njihove veličine. To ih čini izvrsnim ljubimcima za one ljude koji nemaju mnogo vremena biti uz njih. Oni podnose i manje od pola sata dnevno interaktivnog bavljenja s njima. No, vrlo teško će postati pitomi ako im se ne pruža dnevno druženje, naročito u mladim danima. Iz tog razloga, mnogi uzgajivači kao i novi vlasnici posežu za ručno hranjenim pticama. Naime, takve ptice se već od ranije dobi navikavaju na ljude tako da je taj period socijalizacije i navikavanja bitno smanjen, odnosno, skoro da ga i nema. Tako hranjeni i socijalizirani ljubimci se odvajaju od uzgajivača, odnosno, mogu se prodavati već u periodu s 4-6 mjeseci starosti. Naime, u prirodi u tom periodu ova vrsta ptica i napušta gnijezdo te se pridružuju kolonijama koje broje i do više tisuća jedinki.

U slučajevima da oni nisu ručno hranjeni, period socijalizacije i navikavanja može potrajati te različito dugo trajati, npr. oko 2 mjeseca intenzivnog rada i bavljenja s ljubimcem. Dakle, u prije navedenom slučaju je bitan rad i upornost vlasnika. Utvrđeno je da najbolje uče i prihvaćaju komunikaciju u predvečerje, a svaki trud je potrebno ograničiti na 20-tak minuta sa satom odmora između bavljenja s njim.

Pravilnim držanjem te radom s ljubimcem moguće je osigurati određenu kvalitetu života ljubimca te dobar i ugodan međusobni suživot vlasnika i ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr