Odgovara:
Silvija Havrle lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Velika sam ljubiteljica papiga, trenutno imam nimfu i malog aleksandra. Nimfa je stara 4 godine, a aleksandra sam kupila prije pola godine i rekli su mi da se radi o mužjaku, mada još uvijek nema crnu ogrlicu oko vrata. Sad bi trebao imati oko godinu dana, ogrlica je svijetlo zelene boje, a nazire se sivkasto oko kljuna. Radi li se možda ipak o ženki? Svaka papiga ima svoju krletku koja je prostrana, i redovito ih puštam da lete, ponekad su cijeli dan vani i napravila sam im igralište od prirodnih grana. Njih dvoje se relativno dobro slažu, mada tu i tamo aleksandar zna potjerati nimfu s kljunom. Većih sukoba nikad nije bilo. Moje drugo pitanje glasi: da li bih mogla nabaviti i papigicu tigricu i držati je u krletki s nimfom?

Čitala sam da se te dvije vrste dobro slažu. Nažalost, zbog ograničenosti prostora, ne mogu uzeti još jednu krletku. Pa me zanima kako bi nimfa reagirala, s obzirom da je već 4 godine sama u krletki? Da li bi moglo biti kakvih problema? A također i prilikom puštanja svo troje van krletki? Nadam se da aleksandar ne bi pokušao napasti tigricu?
Zahvaljujem se puno na odgovoru.
Lore

O: Mali aleksandar (Psittacula krameri) po rasprostranjenosti, osim nimfe, spada u najrasprostranjeniju vrstu srednjih papiga jer ga nalazimo u Aziji i Africi. Visina im  je od 40 do 42 cm. Osnovna boja im je zelena sa svijetlije zelenim grudima i karakterističnim crvenim kljunom.

Mužjak malog aleksandra se od ženke razlikuje po crveno-crnom okovratnom prstenu koji dobije tek nakon 2 godine starosti, kad i spolno sazrijeva. Par mladih ptica je gotovo nemoguće razlikovati jer su identične.

Kao kućni ljubimac je veoma zahvalan - radoznao je, inteligentan i graciozan. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, uz rad i strpljenje, može se postići da oponaša ljudski govor pa čak i do nekoliko stotina riječi.

Hrani se hranom za srednje papige uz dodatak voća (jabuke) i povrća (mrkve, špinata, cijele paprike, krastavca, list maslačka i peršina).
 
Uz odgovarajući kavez i pravilnu ishranu može doživjeti svoju prirodnu starost od oko četrdeset godina.

Uz njega se ne preporuča držati druge vrste papiga jer je prema njima agresivan.

Nimfe (Nymphicus Hollandicus) su podrijetlom iz Australije gdje žive u velikim jatima . Vrlo su društvene, te ako im ne možete osigurati vlastito prisutstvo društvo, kako ne bi bile same više od 5 sati dnevno, preporučljivo je da im se kao društvo nabavi još jedna nimfa.

Nimfe se lako pripitome, ali im u početku treba vremena da se prilagode na novu okolinu. Nemojte raditi nagle pokrete u njenoj blizini, jer se toga jako boje.  Nakon što ste ju par tjedana privikavali na vašu prisutnost i glas, pustite ju da slobodno leti, a ona će se  sama vratiti u kavez kad se umori i ogladni. Uz svakodnevno ponavljanje, može naučiti ponavljati riječi, ali su pravi majstori u imitaciji zvukova i melodija, a mogu se priučiti i na češkanje glave. O pripitomljavanju nimfi kolege su pisali već ranije, ovdje, ovdje i ovdje.

Ponekad nimfe imaju noćni napadaj panike jer, kad ih nešto probudi ili preplaši u snu, počnu nekontrolirano letjeti po krletki pa se mogu i ozlijediti. Stoga je najbolje da spavaju u mirnoj prostoriji, a kavez je preporučljivo pokrivati sa tamnom tkaninom.

Uzgajivači preporučuju da, ako nabavljate novu papigu, ona bude iste vrste, ali drugog spola, što je naročito važno ako primjetite da vašoj papigi nije dovoljno vaše društvo.

Novu pticu obavezno držite u posebnom kavezu kojeg ste stavili do postojećeg kaveza, a kontakt sa drugom pticom neka ostvaruje kroz rešetke, dodirujući se kljunom. Nakon nekog vremena,par dana ih možete pustiti van da lete, ali treba promatrati njihove reakcije, da li ostvaruju kontakt kljunom ili se napadaju što se rijeđe događa.

OZNAKE: