Povratak

Megabakterioza

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nakon tretmana antibioticima, moj veterinar je zaključio da bi moja kanarinka mogla biti zaražena megabakterijom. Postoji li u Hrvatskoj lijek za to? Hvala! Anđelko

O: Megabakterioza je gljivična infekcija i jedna je od najčešćih bolesti papiga, kanarinaca, nimfi, agapornisa, ali i drugih ptica. Po toku može biti akutna ili kronična. Uzročnik ove bolesti je mikroorganizam za koji se početku vjerovalo da se radio o bakteriji, no kasnije se na temelju veličine i oblika zaključilo da se radi o gljivici. Radi se o anamorfnoj askomicetnoj gljivici Macroorhabdus ornithogaster, koja je pronađena i  nativnom razmazu, sluznice žljezdanog želuca, izmeta, povraćenog sadržaja i ispirku voljke oboljelih ptica.

Klinička slika najčešće nije specifična, a obolijevaju ptice svih dobi. Može doći do gubitka tjelesne mase, bez obzira na to što je povećan apetit. Hranu koju pojedu često ne probavljaju. Gubitak tjelesne mase prati simptome kao što su apatija, nakostriješeno perje, povremena regurgitacija ili povraćanje sadržaja voljke. Osim toga javlja se i vodenasti proljev i izbacivanje neprobavljenih sjemenki izmetom. Na kraju ptice povraćaju krv i  imaju melenu – krv u stolici, pa na kraju ugibaju zbog iscrpljenosti i iskrvarenja. Nažalost, ne postoji način na koji bi se megabakterioza mogla dijagnosticirati kod ptica koje nemaju kliničke simptome. Bolesne ptice tek povremeno izlučuju uzročnika pa se zbog toga uzorak izmeta za pretragu skuplja kroz nekoliko dana. Konačna se dijagnoza postavlja  najčešće postmortalno na temelju razudbenog nalaza  i patohistološke  pretrage. Nekrotična žarišta sadržavaju veliki broj M. Ornithogaster, a najviše ih je obično na prijelazu žljezdanog u mišićni želudac.

Točan način prijenosa uzročnika nije poznat. Smatra se da do širenja infekcije sa ptice na pticu,  može doći izmetom i hranjenjem ptića iz kljuna roditelja. Zbog toga je važno temeljito čišćenje kaveza, pojilica i hranilica. Što se tiče terapije, na žalost nema učinkovitog liječenja. Danas postoji nekoliko lijekova koji se mogu koristiti u suzbijanju ove bolesti. Kod ptica u ranom stadiju bolesti opisana je uspješna primjena amfotericina B (Ampho - Moronal, Fungilin, Fungisone, Megabac).  Amfotericin B se daje u kljun ili direktno u voljku, dva puta na dan, kroz 4 tjedna,  i to otopljenog u kompleksu ciklodekstrina.  Često ptice ovaj lijek ne podnose dobro, pa ga povraćaju odnosno regurgitiraju. Kod ptica kod kojih već došlo do težih oštećenja sluznice žljezdanog želuca, lijek nije učinkovit. Budući da je uzročnik M. Ornithogaster osjetljiv na kiseli medij, a odgovara mu lužnati medij, poželjno je kao  zakiseliti želučani sustav. Kao pomoćnu terapiju može se koristiti i zakiseljavanje vode octenom ili jabučnom kiselinom. Može se upotrijebiti jabučni ocat u dozi od 0,15 ml/L vode za piće. Osim toga mogu se koristiti i probiotički preparati, a naručito oni koji sadrže bakteriju Lactobacillus spp. U vezi odabira lijeka, te njegovog doziranja i primjene posavjetujte se sa veterinarom. Možete se obratiti i kolegama u Ambulanti za ukrasne ptice i perad na Veterinarskom fakultetu. Radno vrijeme ambulante je: ponedjeljak, srijeda, petak od 9 - 11 sati, i utorak, četvrtak od 16 - 18 sati. Telefonski broj za kontakt je 01/ 2390 410.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr