Povratak

Meka stolica i promjena ponašanja nimfe nakon prvog nešenja jaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
GabrijelaGaurina Joomla 2017


Odgovara:
Gabrijela Gaurina, dr. med. vet.
Pet centar, Put Mostina 8 (Dujmovača), Split

P: Imamo dvije nimfe papige. Sad je prvi put iznesla jaja i nakon toga je počela imati kao proljev. I kao da je pijana... ali jednom na dan to primjetimo. Kupili smo neke vitamine kod vas, bilo je samo za tigrice, ali rekli su da slobodno to dajemo. Sad me zanima da li je to možda normalna pojava, budući da je iznesla jaja? Hvala. LP, Kristijan

O: To što se dešava s Vašom papigom nije ništa neuobičajeno, čak bih rekla i da je redovna pojava. Prvo nesenje jaja za nimfu je izuzetno stresno i naporno. Naglo proširenje ovidukta uzrokuje  pritisak na probavni trakt pa uslijed toga dolazi do poremećaja u defekaciji i  vodenastog izmeta, a ponašanje  ptice je posljedica stresa i tjelesnog napora. To bi se sve trebalo  vremenom izregulirati, kao i ponašanje papige koja će se s vremenom smiriti i prepoznati situaciju kada se ponovi.

Sada je najbolje pticu promatrati kako bi bili sigurni da se stanje ne pogoršava, u kom slučaju biste je trebali odvesti na pregled. U hranu joj, preporučujem, osim vitamina dodajte još  kalcij i Digest balance (Diafarm) kapi za regulaciju probave. Vitamini koje dajete su odgovarajući, jedino dozu prilagodite nimfama.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr