Povratak

Međusobno neslaganje novonabavljenog para nimfi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Martinkovac 131 (Marti), Rijeka

P: Kod vas sam kupio 2 nimfe (mušku i žensku) prije 2 tjedna te mi se čini da se još nisu sasvim prilagodile na novu okolinu.Prvih 10-ak dana bile su preplašene i tihe, a ženka je cijelo vrijeme bila našurena i žmirkala. Na savjet sam im davao multivitamine u vodu te sam s njih prešao na jod u tekućini. Zadnja 3 dana ženka nimfe postaje jako agresivna te napada muškog, grize mu noge, leđa te ga tjera od hranilice. Isto tako počela je puštati zvukove u obliku agresivnog pjevanja te pomahnitalo kljunom udarati po kavezu i prečkama (dnevno ima takve ispade 2-3 puta po 10-ak minuta). Ptice sam pokušao puštati van, ali ne pokazuju volju. Muški je jednom izašao i morao sam ga rukama vraćati, dok je ženka 2 puta izašla, ali sam joj približavao kavez da uđe. Ptice imaju normalan apetit, jedu Prestige mješavinu sjemenki i bar od prosa i piju vodu redovito. Moje pitanje je, s obzirom na ponašanje ženske nimfe, da li mi možete pojasniti da li je takvo ponašanje normalno i uslijed čega do toga dolazi i što poduzeti. Da li to utječe na ponašanje druge (muške) nimfe, s obzirom da je stalno preplašena i miruje, a manje je tjelesne građe (tu i tamo se postavi). Srdačan pozdrav, Marin

O: Smatra se da period prilagodbe na nove životne uvjete traje od dva tjedna pa i do mjesec dana. Tako da je moguće da se nimfe još nisu u potpunosti prilagodile novim uvjetima.

Uobičajeno je također češće da mužjak napada ženku, a kod Vas je obrnuti slijed događaja. No bez obzira na to, svakako nije dobro da jedna ptica napada drugu. To može utjecati na njen imunitet te vrlo brzo može doći do bolesti. Razlozi agresije i neuobičajenog ponašanja su raznoliki, te u obzir dolaze promjene u razini hormona, bolest, pojačana teritorijalnost jedne ptice naspram drugoj (ovisi o samom karakteru ptice), međusobna nepovezanost i nekompatibilnost (nema jamstva da će se ptice međusobno slagati samo radi toga jer su različitog spola).

Ako bi se agresivno, tj. u ovom slučaju vjerujem teritorijalno, ponašanje nastavilo, moja preporuka je da ptice odvojite u zasebne kaveze jer će se mužjak u suprotnom, nažalost, kad-tad razboljeti.

Nakon toga Vam preporučam da nimfe više puta tokom dana (ukoliko imate tu mogućnost) puštate iz kaveza da se pokušaju družiti na "neutralnom" terenu i na taj način sprijateljiti.

Također, opširnije o ovom problemu je pisala moja kolegica, pod naslovom Agresivna nimfa.

Iskreno se nadam da će Vam ove informacije biti od koristi te da će se Vaši ljubimci kad-tad sprijateljiti i lijepo uživati u Vašem i međusobnom društvu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr