Povratak

Mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj kanarinac se mitari, ali je izgubio svo repno perje! Ovo mu je već četvrto mitarenje (ima 2 god) i prvo koje je jako izraženo. Zanima me hoće li mu perje na repu narasti? Svaki dan dobiva multivitaminski pripravak (vinka). Trebaju li mu još koji vitamini? Mislim da nije bolestan. Živahan je, jede i pije i još k tome veselo pjeva! Je li s njim sve u redu?
Hvala

O: Mitarenjem (lat. mutare: mijenjati, zamijeniti) se naziva odbacivanje starog i rast novog perja kod svih vrsta ptica.

Postoje razni oblici mitarenja, no općenita je činjenica da se perje potroši, odnosno s vremenom ošteti i povremeno treba biti obnovljeno. Većina ptica može letjeti i za vrijeme mitarenja. Zamjena perja se odvija postepeno, a kod nekih vrsta čak određenim sistemom, kako bi ptica i dalje mogla letjeti. Vrlo rijetke vrste u razdoblju mitarenja ne mogu letjeti.

Mitarenje možemo podjeliti na:
- neprekidno mitarenje: neprekidno mitarenje tijekom cijele godine, kad se perje stalno, polagano, mijenja, često kod papiga.
- potpuno mitarenje: odvija se jednom godišnje, kad se mijenja svo perje, npr. kod domaće kokoši.
- djelomično mitarenje: odvija se nekoliko puta godišnje. Dva puta godišnje se kod velikog broja vrsta mijenja perje, zimsko i ljetno. Međutim, ima i češćeg mijenjanja perja.

Također postoji i:
- zamjena perja mlade ptice perjem odrasle, koje može biti druge boje, druge kvalitete i sl.
- zamjena perja zbog parenja, zbog ležanja na jajima kao i radi drugih prilagodbi životnim uvjetima.

Mitarenje je u pravilu ogromno opterećenje. Neke su ptice u tom razdoblju vrlo razdražljive. Vrijeme udvaranja, parenja i ležanja na jajima je najčešće odvojeno od razdoblja mitarenja, jer i to je vrijeme za ptice vrlo opterećujuće i stresno. U vrijeme mitarenja se ptice posebno rado kupaju, bilo u vodi ili u pijesku, kako bi bolje odstranile ostatke perja. Ptici možete pomoći dodavanjem vitaminskih i mineralnih pripravaka (u vodu ili u hranu) za vrijeme mitarenja. Ponekad je proces mitarenja burniji, pa dolazi do pojačanog gubitka perja. Ukoliko je ptica zdrava,  tj. uobičajeno je živahna, pjeva i jede, nema razloga za zabrinutost.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr