Povratak

Mitarenje ili izmjena perja / Razlozi koji utječu na mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam par grabljivica Harrisovog škanjca. Mužjak je nakon prirodnog mitarenja prije nekoliko dana naglo počeo odbacivati perje. Na preporuku prodavača u Vašem centru kupio sam PETVITAL VERMINEX da uklonim vanjske parazite. Molim Vas da me savjetujete da li je potreban bilo kakav dodatan tretman i da li za ovakav gubitak perja može postojati i drugi uzrok. Hvala. Vitold

O: Mitarenje ili izmjena perja različito je u različitih vrsta ptica. Javlja se jednom do tri puta godišnje. U pravilu mitarenje protječe tako da se perje gubi i odmah nadomještava novim na način da su izmjene parcijalne tako da ptica ne gubi sposobnost leta. Najčešće mitarenje počinje izmjenom perja na glavi i grudima te se nastavlja izmjenom perja na tijelu i završava na krilima i repu. Unutar dva do tri tjedna mitarenje završava, a novo perje u potpunosti zamjeni staro. Mitarenje je vrlo zahtjevno za ptičji organizam jer su im u tom periodu metaboličke potrebe povećane za gotovo 30%. To ujedno znači da je ptica podložnija stresu i infekcijama. Mitarenje ptica je ciklična pojava koja se najčešće javlja nakon sezone parenja, u kasno ljeto, a aktivira ga tiroidna žlijezda.

Na mitarenje utječu godišnje doba, duljina dana, temperatura okoliša i prehrana, više informacija možete saznati u tekstu: Ispadanje perja i mitarenje.

Za odbacivanje perja koje opisujete značajno bi bilo znati otpada li perje po cijelom tijelu i ima li promjena na koži i samom perju. Češanje ili općenito iritirana koža dovode do ispadanja perja. Vanjski nametnici najčešće su uzrok češanju i lošem izgledu perja, ali svakako treba isključiti i metaboličke uzroke kao i probleme vezane uz hormonalni disbalans (štitna žlijezda).
Stoga bi bilo najbolje pticu odijeti na pregled specijalistima Ambulante za ptice na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.
Telefonski broj ambulante je 01/23 90 410, a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom 10-12 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati, te subotom 9-11 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr