Povratak

Mjehurić na glavi tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam 2 tigrice, mušku i žensku, muška je stara oko 3 godine, a ženska oko pola godine. Sve do sada je bilo u redu što se tiče zdravlja, ali muškoj je prije tjedan dana između nosa i oka narasla kao nekakva kvrga, ali nije kvrga, nego nekakav mjehur. Pretražio sam sve, ali nigdje nisam mogao naći ništa, nakon dva tri dana to je splasnulo i ja sam mislio da je to samo prolazno, ali danas je to naraslo ogromno, to je počelo krvariti i sve više raste taj mjehur. Odveo sam ga kod veterinara, ali su mi dali antibiotik, ništa više, ne znaju kako to zaustaviti ni sa čime. Ako je ikako moguće, što prije mi probajte dati nekakav savjet, bilo što.
Hvala! Daniel

O: Mjehurići (vezikule) nastaju kada se uzdigne površinski sloj kože, a šupljinu ispuni tekućina. Mjehur (bula) razlikuje se od mjehurića samo veličinom; mjehurić postaje mjehur kada prelazi veličinu zrna graška. Sadržaj mjehurića i mjehura najčešće je bistra tekućina, koja se postepeno zamućuje, može biti sukrvava ili krvava; kada su mjehurići ispunjeni gnojem nazivaju se pustule.

Mjehurići su popratna pojava zaraznih bolesti i mogu nastati zbog preosjetljivosti na tvari koje dolaze u kožu direktnim dodirom ili su u tijelo unijete probavnim ili dišnim sustavom; mogu biti posljedica djelovanja različitih otrova, fizikalnih i kemijskih utjecaja, gljivica i drugih parazita.

Povoljno je ako je uz pojavu navedenih znakova opće stanje nepromijenjeno odnosno ako tigrica normalno leti, jede i pije vodu. Kod promjena na koži također se često koriste antibiotske terapije koje daju dobre rezultate. Preporuka je i da dodajete vitamine u vodu (npr. Vita-vet C, Omni-vit).
 
Samo veterinar na temelju pretraga može točno dijagnosticirati bolest. Savjetujem Vam da se javite u Ambulantu za ukrasne ptice na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak 9-11h te utorak i četvrtak 16-18h, a također im se možete obratiti za savjet telefonom, na tel. broj: 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr