Povratak

Mladi edel kiše, šmrca i ima iscjedak iz nosnica / Respiratorne bolesti ptica i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupila sam malu edel papigu staru 30 dana. Kod uzgajatelja je bila vesela i zdrava, i prvi dan kod mene, međutim, preko noći se razbolila, ujutro sam ju nasla kako kiše, šmrca i iz nosnica curi sekret, što rijetki što gusti, mislim da se prehladila, spavala je u kutiji sa majcama ispod i papirnatim ručnicima... Ujutro sam mislila da bude uginula, skroz plitko je disala a nos curio, brisala sam joj taj sekret ,ali je i dalje teško disala, bili smo kod veterinara, ali posto je ovo mali grad, a ljudi imaju većinom domaće životinje kao krave i svinje, naši veterinari nemaju iskustva sa pticama, a pogotovo ne s papigama... E sad, dobili smo vitamine 50 I.J i 10 ccm nekog antibiotika. Zanima me šta da radim, prvu dozu je dobila jutros... sad joj je malo bolje,  ali ne vjerujem da antibiotik može u sat-dva početi djelovati. Ptici je bolje, ali mislim da je to zato što sam je ugrijala s mekanim pamučnim majcama i omotala sam 2 flašice s toplom vodom i pokrila kutiju. Kontrola je tek za 5 dana...  Da joj dajem antibiotike ili ne?  I pošto oni nemaju često takve slučajeve, možda jedan u par godina, ne znam koliko su upoznati s vitaminima koji se mogu davati edelima, tj. općenito velikim papigama, pogotovo zato što je njihova ljekarna većinom opremljena za domaće životinje i pse, mačke, zečeve...

Također, čitala sam da se kod curenja iz nosa nosnice mogu isprati fiziološkom, ali ne znam kako bih to napravila, molim vas savjet.
Mateja

O: Respiratorne bolesti kod ptica su dosta česte. Uzrok mogu biti bakterije, virusi ili gljivice. Razvoju bolesti mogu pogodovati i propuh, prehladna voda, škodljivi plinovi, parazitarne bolesti, hipovitaminoza, temperaturne razlike, stres, itd. Simptomi prehlade su nakostriješeno perje, ubrzano disanje, pretjerano spavanje, prestanak pjevanja, klimanje repa. Uz to se javlja i scjedak iz nosa, kašljanje i kihanje, promuklost, češće otvaranje kljuna. Iz nosa se može cijediti bjeličasta sluz, koja podražava na kihanje. Ptica isteže vrat, trese glavom, a ponekad se može i gušiti. Slične simptome mogu imati i neke druge bolesti poput upale pluća, kronične astme, upale bronhija ili dušnika.

Pticu treba  smjestiti u toplu prostoriju gdje je temperatura 30°C, bez propuha.

Obavezno nastavite sa terapijom antibioticima jer se ona provodi minimalno 7 dana, a po potrebi i duže. Kao potporna terapija daju se vitamini u propisanoj dozi. Vitamini se mogu davati u vodu, a na tržištu su dostupni različiti preparati namijenjeni pticama.

U ponudi Pet centra nalaze se primjerice Versele-laga Omni-Vit kapi s vitaminima, aminokiselinama i elementima u tragovima. Ovaj preparat se može davati kada je potrebno jačati imunitet, tijekom bolesti, zatim za održavanje kondicije, životinjama u razvoju. Kapi se daju u vodi dva puta tjedno, a za vrijeme bolesti i oporavka  kroz period od 5 dana za redom. VETNIL Glicopan pet, 30ml, kapi za brzu regeneraciju i povećanje apetita, dodatak su prehrani za kućne životinje (pse, mačke, glodavce, ukrasne ptice, egzotične životinje). Sadrže lako razgradive aminokiseline, vitamine B kompleksa i glukozu. Preporučuju se kao  pomoć kod brže regeneracije (bolesti, različite ozljede, prije i nakon operativnog zahvata), pomoć kod životinja koje nemaju apetita, pomoć životinjama koje treniraju, pomoć životinjama kojima treba podrška jetrenih funkcija zbog različitih uzroka i dr.).

Potrebno je pratiti i da li ptica redovito jede i pije vodu.

Na kraju Vam savjetujem da se za dodatne informacije obratite u Ambulantu za ukrasne ptice i perad na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Telefonski broj je 01/2390-410, a radno vrijeme ponedeljkom, srijedom i petkom rade 9-11 sati, utorkom i četvrtkom 16-18 sati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr