Povratak

Mladunci nimfe - odvajanje od mužjaka i socijalizacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Nedavno su nam se izlegle mlade papigice nimfe. Zanima me mora li se mužjak odvojiti posebno ili smije ostati s njima u istoj krletki? Drugo pitanje je kad se smiju početi primati na ruke da ih se mazi i pripitomi. Unaprijed zahvaljujem, Đurđica


O: S otprilike 4 tjedna starosti mlade ptice počinju izlaziti iz gnijezda, ali u to su vrijeme još uvijek ovisni o roditeljima što se tiče prehrane. Mladi ptići ostaju tako s roditeljima dokle god ne nauče sami jesti, a to može potrajati još koji tjedan.

 
Što se tiče odvajanja mužjaka, ponekad se zna dogoditi da jedan ili oba roditelja počnu kljucati i čupkati mladima perje. Obično to bude mužjak, koji zbog ljubomore može na taj način ozlijediti ili čak ubiti mlade. U takvim slučajevima preporuča se mužjaka odvojiti, a eventualno ga vratiti u krletku kad je vrijeme hranjenja. Ako i tada napada mlade, onda ga je potrebno odvojiti trajno.

Što se tiče socijalizacije, svakako je važno da se mlade nimfe osim na odrasle ptice, što prije nauče i na prisutnost ljudi. Neki preporučaju da se već negdje s 2 tjedna starosti počinje njima nježno rukovati i to barem 4 puta tjedno po 15–ak minuta. Na taj će se način ptice najlakše pripitomiti, a i kasnije će se lakše navikavati na nove ljude i nove situacije.
 
Ako Vam se to ipak čini prerano ili se bojite da ćete na taj način ozlijediti mlade, onda ipak pričekajte da ptice još malo porastu te im perje potpuno izraste.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr