Povratak

Nagla pojava agresivnog ponašanja inače pitomog mužjaka tigrice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molim Vas da mi pomognete savjetom. Prije pola godine sam sinu kupila mušku tigricu staru manje od godinu dana. Kad smo ga kupili bio je jako pitom, mazio se i jeo iz ruke. U zadnjih 10-ak dana je postao jako "histeričan". I nas i hranu grize kao pit bull. Da li je moguće da je u pitanju ljubomora jer smo nabavili i zeca ili je u pitanju neka bolest. Kad ga hoćemo pomaziti grize nas do krvi i ne popušta ma koliko mu tepala i pričala i mazila ga. Hvala unaprijed. S poštovanjem, Sanela

O: Tigrice su drage i druželjubive ptice, ali – kao i većina drugih kućnih ljubimaca, odnosno životinja – mogu pod određenim okolnostima postati agresivne. U prirodi, agresija ima svoj smisao radi formiranja hijerahije ili zaštite prostora, ali u kaveznim uvjetima gdje su tigrice kućni ljubimci, može postati problem. Ipak, nagla pojava agresivnog ponašanja veoma često je vezana uz hormonalne promjene i može se smatrati normalnom i prolaznom. Kod mužjaka radi se o porastu testosterona, a kod ženki estrogena. Pri tome zapravo postoje značajne individualne razlike u ponašanju, a razlika je i među spolovima, tj. ženke se drugačije ponašaju od mužjaka.

Mužjak se može pokušati pariti s igračkom iz kaveza ili s bilo čime drugim, čak na svoj način i sa čovjekom. U sklopu "hormonalnog" ponašanja može se javiti i regurgitacija. Ovakvo ponašanje nastupa nakon spolne zrelosti, što je po svemu sudeći slučaj kod Vašeg ljubimca. Nakon spolne zrelosti mužjaci inače postaju glasniji i u stanju su biti vrlo afektivni prema onome koga izaberu za "partnera", što je nerijetko nteko od ukućana.

Agresija je moguća  i kao posljedica ljubomore, ali najčešće se radi o drugoj ptici ili drugom čovjeku.

Vašem ljubimcu možete pomoći tako da mu osigurate 12 sati spavanja. Kavez stavite na mirno, tiho i zamračeno mjesto, maknite sve igračke iz kaveza i omogućite Vašem ljubimcu kupanje u kadici, a smatra se korisnim i promjeniti uobičajeni smještaj kaveza.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr