Povratak

Naglo uginuće nimfe i usamljena rozela

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imali smo 5 godine nimfe zajedno u kavezu. Nikada nisu snjele jaja ili sjedile na njima, budući da smo ih dobili kao veće ptice, nismo ni znali koji su spol. Dobili smo bebu i premjestili ih u posebnu prostoriju - normalna temperatura, pored prozora. Do njih je u posebnoj krletci bila rozela - sama. Na žalost, prvo nam je jedna nimfa uginula, iznenada, bez ikakvog problema u ponašanju, izgledu ili bilo čemu. Danas sam ujutro hranila njih dvije i nikakvu promjenu nisam primjetila. Na žalost, sada kada smo došli kući, našli smo ju u kavezu mrtvu. Ne razumijem, zašto i kako? Van sebe sam i sada me strah za rozelu. Da li da joj kupim neke papigice da ima društvo, da li da ju vratim kod nas u dnevni boravak, da nije sama 

u toj prostoriji ili što sada? Pomozite molim Vas! Da li smiju biti papige blizu djeteta od 7 mjeseci ili ih moram držati dalje od bebača? Ne bi htjela da mi se i njoj nešto dogodi! Martina

O: Nažalost, papige u većini slučajeva pokazuju simptome bolesti kada je bolest već uznapredovala.

Patologija ptica vrlo je širok pojam pa je nerazdvojiva od ostalih kliničkih specijalnosti te same dijagnostike, kao i terapije. Simptomi bolesti imaju vrlo veliki raspon, a najčešći su: nakostriješenost perja, nadutost, apatija, promijenjen izmet (proljev, začep), odbijanje hrane i vode, simptomi od strane živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, paraliza) itd.

Vrlo je važno, kada primjetimo i samo jedan jedini simptom, brzo reagirati.

Najčešće bolesti koje se javljaju su kolibaciloze, salmoneloza, kokcidioza te infestacije šugarcima i grinjama, a dokazana je i velika sklonost neoplastičnim bolestima.

Osim navedenih bolesti, simptomi koje ste naveli mogu biti i posljedica pogrešne hranidbe (nedovoljna opskrba hranjivim tvarima) ili neadekvatnog držanja hrane, pri čemu se najčešće pojavljuju gljivice, a uzročnici su Aspergiloze. Takva hrana može dovesti i do intoksikacije organizma. Prehranu treba prilagoditi papigi, izbjegavati masne sjemenke u hrani te prehranu koja je bazirana samo na sjemenkama jer, u protivnom, dolazi do teških oštećenja unutrašnjih organa.

Relativno kratko vrijeme u kojem su se pojavili simptomi kod Vaših papiga, govori o akutnom toku bolesti i to vrlo kratkom. Postoji i perakutan tok koji se odvija u svega nekoliko sati, ali bez klinički vidljivih simptoma.

Kod pojave bolesti, bez obzira na etiologiju, vrlo važnu ulogu ima higijena nastambe, same ptice, prehrana te stres kao jedan od najvažnijih karika u pojavi bolesti. U Pet centru možete nabaviti posebna dezinfekcijska sredstva za krletke (Amici&Felici).

Iz navedenog može se zaključiti da je vrlo teško odrediti uzrok uginuća Vaših papiga. Ovo su samo smjernice koje bi mogle upućivati o čemu bi se moglo raditi. No, pravi se razlog uginuća papige sa sigurnošću može utvrditi jedino razudbom (obdukcijom), koja se vrši na Veterinarskom fakultetu (Zavod za patologiju).

Kako su papige općenito društvene ptice, savjetovala bih Vam da kroz neko vrijeme nabavite rozeli novu pticu. Naime, ukoliko je navikla na društvo, izostanak istog mogao bi dovesti do poremećaja ponašanja u rozele (čupanje perja, grizenje i sl.). Treba spomenuti kako vole i društvo ljudi, no vjerujem da ćete imati manje vremena baviti se rozelom uz malo dijete. No, kao i svako drugo živo biće, tako i rozele imaju svoj karakter koji se može ispoljiti na različite načine u različitim situacijama. Uzme li se to u obzir, nitko ne može garantirati kako će se slagati sa drugim pticama bilo iste ili druge vrste.

Savjetujem Vam da promatrate, kroz koji tjedan, kako izbivanje društva nimfi ima utjecaja na njeno ponašanje pa, ukoliko uočite nepoželjne promjene ili pak utučenost, razmislite o nabavci nove ptice. Novu pticu obavezno držite u posebnom kavezu kojeg ste stavili do postojećeg kaveza, a kontakt sa drugom pticom neka ostvaruje kroz rešetke, dodirujući se kljunom. Nakon nekog vremena, par dana ih možete pustiti van da lete, ali treba promatrati njihove reakcije, da li ostvaruju kontakt kljunom ili se napadaju, što se ipak rjeđe događa.

O boravku ptice blizu malog djeteta pisali su moji kolege ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr