Povratak

Najčešći paraziti kod kućnih ptica - tekut, grinje, šugarci / Važnost topline za bolesnu pticu i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Puno hvala na prethodnom odgovoru. Dala sam joj malo normia praha za proljev i već ima normalnu stolicu. Ne grijem ju jer mi je u stanu oko 25, 26 stupnjeva. Da li joj mogu šugu mazati nekom masti koju imam doma, npr. Diprogenta mast, Ontraruhex gel, Mupiron mast? Vitamine ću joj svakako kupiti, pitala sam danas veterinara iz Pet centra u Rijeci i bili su jako ljubazni i dali mi mnogo savjeta... ali evo još i da vas pitam, negdje sam pročitala da joj Enrofloksacin ne može naškoditi? Da li da idem po recept kod veterinara za to? Puno vam hvala na odgovoru. Papigica je i dalje slaba, ali nekako se danas malo bolje održava na štapiću. Ne znam je li se i druga papigica razbolila, preko dana je malo tužna, ali je dobrog zdravlja, jedino navečer se malo napuše s perjem... I mislim da se dosta češkaju po tijelu. bolesnoj papigici dajem crni čaj sa špricom, isto tako i kamilicu, a u vodu za piće sam stavila malo češnjaka, da li da nastavim s time? Lp, Sanja

O: Hvala Vam na ljubaznom povratnom javljanju te dodatnim informacijama i upitima. Postoji nekoliko vrsta parazita koji se javljaju kod kućnih ptica.

Tekut Dermanyssus gallinae sivocrvene do tamnosmeđe boje i sišu krv. Ličinke i odrasli oblici tekuta napadaju uglavnom noću. Ptice su uznemerene, češu se, na na koži se može vidjeti mnogo uboda. Mlade ptice zaostaju u rastu. Kako ženke tekuti polažu jajašca u pukotinama u nastambama potrebno je provesti tretman u volijerama. Pritom, ptice biste trebali iznijeti, a nastambe temeljito oprati i tretirati. Prskanje treba provesti 2-3 puta u razmacima od 7-9 dana. Ptice možete tretirati proizvodima koji sadrže karbamat ili pyretrum, ali u koncentraciji dozvoljenoj za ptice.

Grinje koje se nalaze na perju spadaju u skupinu Proctophyllodes, a javljaju se najčešće kod kanarinaca no mogu se pojaviti i kod papiga. Perje ptica je neuredno i izlomljeno, perad se češe i oštećuje kožu i perje. Ova vrsta nametnika trajno se nalazi na pticama pa je potrebno tretirati samo njih. Možete pokušati nekim od preparata koji sadrže permetrin (npr. Beaphar Bogena birdspray).

U skupinu grinja spadaju i šugarci. Šugu ptica uzrokuje vrsta Cnemidocoptes, a promjene se javljaju uglavnom kao zadebljanja na nogama. Šuga tigrastih papigica (knemidokoptoza) i nekih drugih vrsta 'sobnih ptica' te ptica iz prirode, jedna je od čestih parazitskih bolesti s kojom se susreću veterinari u maloj praksi. Knemidokoptoza je parazitoza koja među pticama kućnim ljubimcima najčešće zahvaća tigraste papigice (Melopsittacus undulatus), ali i brojne druge vrste 'kaveznih ptica' i onih u prirodi. U Hrvatskoj trenutno nema gotovih veterinarskih lijekova registriranih za terapiju te bolesti. Neki od akaricidnih pripravaka koji su se prije koristili više nisu u upotrebi (bromciklen – Alugan – zabranjen) ili ih više nema na našem tržištu (monosulfiram – Tetmosol 25%, krotamiton – Eurax losion). Najveći broj akaricidnih pripravaka primjenjuje se izravno na promijenjena mjesta na kljunu, okolini kljuna, pokljunici, oko očiju i kloake te na neopernaćenim dijelovima nogu. Danas su najčešće u upotrebi pripravci iz skupine avermektina i milbemicina (ivermektin, moksidektin, selamektin), bilo da se izravno koriste gotove injekcijske 1%-tne formulacije ili da se zbog potrebe točnijeg doziranja i izbjegavanja predoziranja u odgovarajućem omjeru razrijedi injekcijska otopina ivermektina s propilenglikolom. Ivermektin, moksidektin i selamektin – ptica se najčešće tretira 1 x u 7-10 dana, a liječenje se, ovisno o težini promjena, ukupno ponavlja 2-3 puta. Ove aktivne tvari (ivermektin i moksidektin) daju se najčešće nakapavanjem izravno na kožu dorzalnog dijela vrata u dozama za ptice. Navedene masti su antibakterijskog djelovanja i nisu akaracidne. Pomogle bi samo iz razloga što ometaju disanje navedeni parazita pa bi poboljšanje uslijedilo sporo i kod malih zahvaćenih područja.

Ipak, preporučujem da papigici stavite žarulju uz njenu krletku i uz nju prečkicu za stajanje. Time joj dajete mogućnost izbora da se približi mjestu gdje je žarulja ili da se udalji. Ne morate koristiti kartonsku kutiju. Ako se bude udaljavalja od žarulje, maknite je i nemojte je koristiti. Ako papigisca bude stajala uz žarulju i grijala se svakalo joj pružite to zadovoljstvo. Naime, bolesne ptičice trebaju puno višu temparaturu nego što je sobna.

Enrofloksacin je širokog spektra djelovanja, kao što sam navela u prethodnom odgovoru, i možete dati u vodu 5 dana. Kod papaiga koristi se u tekućem obliku i za stavljanje u vodu.

Djelovanje crnog čaja i češnjaka nije mi poznato kao ni njihove kontraindikacije,međutim nemojmo zaboraviti da tigrica ima voljku na početku svog probavnog sustava i da postoji mogućnost poremećaja njene funkcije.

Preporučujem vitamine za kondiciju Versele Laga, zatim Witte Molen Eggfood Moist – dopunsku krmnu smjesu za ptice koje se hrane sjemenjem. Ptice je dobro prihvaćaju, probavljivost joj je brza. Eggfood sadrži važne sastojke za rast mladih ptica, te za odrasle ptice u vrijeme parenja i izmjene perja ili za oporavak. Vlažna je i odmah spremna za upotrebu, što je čini jedinstvenom u primjeni. Oba preparata dostupna su i u ponudi Pet centra.

Ipak, preporučujem posjet ambulanom veterinaru.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr