Povratak

Nakostriješenost perja, izostanak pjevanja, poteškoće s disanjem i potištenost kanarinca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo kanarinca starog 3 i pol godine. Zadnjih mjesec dana je stalno nakrostriješen, ne pjeva, većinu vremena je na hranilici i teško diše. Veterinar u Rijeci rekao nam je da je možda prehlada/viroza, davali smo mu antibiotik i kamilicu, malo je bio bolje, ali opet je na istom, zadnjih par dana je često na dnu kaveza ili spava i preko dana. Ivan

O: S obzirom na opisane simptome, teško mi je sa sigurnošću reći koja je problematika dovela do ovakvog stanja kod Vašeg kanarinca. Klinički znakovi koje ste naveli, kao što je nakostriješenost perja, izostajanje pjevanja i opća potištenost, poprilično su nespecifični i javljaju se kod velikog broja patoloških stanja u ptica. Moguće da je infekcija dišnog sustava koja se javila samo sekundarna, odnosno javila se zbog pada opće otpornosti organizma zbog nekog drugog patološkog stanja koje je već dugo u organizmu a nije se manifestiralo kliničkim znakovima ili su oni bili teško zamjetljivi.

Ono što kao vlasnik možete učiniti jest dodavanje vitaminsko-mineralnih dodataka za ptice u vodu za piće. S obzirom na terapiju antibioticima preporuka je i upotreba probiotski preparata za ptice kako bi se obnovila narušena crijevna mikroflora. No prije svega, nužna bi bila daljnja dijagnostika u specijaliziranoj ambulanti za ptice, pa ukoliko ste u mogućnosti savjetujem Vam da kontaktirate Veterinarski fakultet u Zagrebu, Ambulantu za ptice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr