Povratak

Neobično ponašanje kanarinca - uvjeti držanja i izvansezonsko mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kanarinca i pitanje. Zadnjih dana kada je u kući (jer je hladno) on stane na svoju prečkicu i ne mrda. Ponekad i oči zaklopi. Baka kaže da mu se spava, ali meni je ipak previše čudan. A kada ga stavim van, počne tako glasno pjevati i veseliti se da je to za nepovjerovati. Možete li mi reći što se događa s mojim zjatom?
Paola

O: Kanarinac (Serinus canaria) je reprezentativni primjerak ptica pjevica. Pjesma je prvi razlog zbog kojeg ih ljudi vole za svoje ljubimce.

Kada se drže za uzgoj, ali i za ukras, u volijerama moraju imati kućicu te mjesto za let. Kada se u volijere zasadi i bilje, okoliš im je najbliži prirodnome. Jedini je problem tada kontrola mikroorganizama i liječenje ptica.
 
Zimi ih nije dobro držati u grijanoj prostoriji, to može izazvati tzv. mitarenje (mijenjanje perja). To je normalni fiziološki proces, a događa se prirodno krajem sezone parenja, krajem ljeta i početkom jeseni te traje 1 - 3 mjeseca i ptica ga mora proći. U grijanim prostorima zimi, naročito ako je i svjetlo upaljeno do kasno noću, ptice se zavaraju i počinje izvansezonsko mitarenje, koje je onda patološko. U mitarenju ptice gube spolni nagon.

Preporuka je da ptice smjestite u negrijanu prostoriju u stanu, koja ima prirodno osvjetljenje, idealan je npr. ostakljeni balkon, veranda, a temperatura ne bi smjela biti niža od 10°C. Idealna je 15-16°C.

Također, za zdravlje ptica i pogotovo njihovog perja, one moraju imati pristup kupki u vodi i pijesku.

U 90% slučajeva je pticam kada mijenja perje prije zime, u maksimalnoj opasnosti od bilo koje bolesti, a najčešće je riječ o upali pluća, koju ptica bez pravodobne profilakse (pojačano dodavanje vitamina i minerala) ne može prebroditi.

Svaka jedinka se različito priprema za zimu te odbacuje staro perje i "oblači" novo zimsko, a s time je rizična i na najobičnija oboljenja. Stoga pticama tada treba pripremati drugačiju ishranu, koja je bogatija gore navedenim elementima, a najbolje ih je dodavati i u vodu. Ptice su dosta potištene u ovom periodu, a glavni je razlog loša i nedostatna hranidba.

Savjetujem Vam da stavite krletku na mjesto gdje Vašem ljubimcu neće biti prevruće i pojačajte mu vitamine i minerale u hrani.

Predlažem Vam da ovdje pročitate i tekst kolegice Martine Kuzmanić, dr.vet.med. o razlozima zbog kojih ptičica prestane pjevati, koji će Vam možda pomoći da otkrijete smeta li Vašem ljubimcu još nešto.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr