Povratak

Neobični zvukovi i dahtanje kanrinca - grinje zračnih vrećica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije koji dan kupila sam kanarinca starog nepunu godinu dana. Po ponašanju ne pokazuje simptome bolesne ptice: pogled mu je bistar, oči nisu vlažne, nije potišten niti nakostriješen - upravo suprotno, budući da je iz izrazito malog kaveza prešao u veliki, iznimno je živahan, moglo bi se reći hiperaktivan, čak i leti. Isto tako, svako toliko kljucne pokoje zrno hrane ili pijeska te popije vode. Međutim, u stanju mirovanja primijetila sam da neprestano ispušta tihe zvukove u nepravilnim razmacima, koji nisu glasanje - više to sliči dahtanju ili isprekidanom cviljenju, uz otvaranje kljuna. Kako se još nije naviknuo na novu sredinu, cijelu proteklu noć bio je budan, ispuštajući slične kratke pucketave zvukove. Nisam sigurna je li riječ o bolesti, astmi ili je takvo glasanje normalno. Molim Vas za savjet.

Martina


O: Opisani simptomi kod Vašeg kanarinca upućuju da se radi o grinjama zračnih vrećica, uzročnik je Sternastoma Tracheacolum.

Nametnik se prenosi s jedne ptice (iz nosnih šupljina) na drugu prilikom hranjenja podmlatka i parova međusobno, u vrijeme leženja jaja. Također, moguć je prijenos putem zagađene vode.

Ptičji dišni sistem satoji se od pluća i devet zračnih vrećica pomoću kojih ptice održavaju stalnu tjelesnu temperaturu. Kod invazije navedenim parazitima koji obitavaju i razmnažaju se upravo u dišnom sustavu ptice, funkcija vrećica je oslabljena, a ptica poprima nakostriješeni izgled kako bi zadržala što normalniju temperaturu. Nametnik kada uđe u ptičji dišni sistem te uzrokuje upale, krvarenja, lezije, upalu pluća i uginuće. Za vrijeme razvojnog procesa grinja ulazi u dušnike, a istovremeno se razvija se upala i pojačana je količina sluzi unutar istih. Sve to zajedno onemogućava normalno disanje, ptica ispušta zvukove poput škripanja, diše otvorenim kljunom u naprednom stadiju bolesti, disanje prati ritmičko pomicanje repa.

Prema statisci, ni nakon provedene terapije nema potpunog ozdravljenja, odnosno uvijek u organizmu ptice zaostane pokoji uzročnik.

Preporuka je obratiti se veterinaru u praksi radi liječenja. Pripravak za liječenje može izdati samo veterinar jer se ne može nabaviti u slobodnoj prodaji.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr