Povratak

Nesiguran hod, gubitak ravnoteže i "klimavo" držanje na nogama mlade nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Prije tjedan dana nabavili smo od uzgajivača mladu nimfu. Kada smo je kupovali činila se živahna i zdrava. No, otkad je kod nas jako je tiha, glasa se samo ujutro i to vrlo malo, ne igra se iako ima nekoliko igračaka i ono što me najviše brine cijele dane provodi na dnu krletke. Penje se samo kad ide spavati i ponekad na hranilicu, ali češće baca hranu na pod i jede s poda. Kad se popne na prečku ili pokuša prijeći s prečke na prečku primjećujem da gubi ravnotežu, nesigurna je i pada. Ima veliku krletku s nekoliko drvenih prečkica različite debljine tako da stvarno ne znam u čemu je problem. Normalno jede i pije. Molim vas da mi pomognete. Je li bolesna ili ozlijeđena i kako da joj pomognem?

Molim vas odgovorite što prije.

Puno hvala, Ivana

O: Opisani problem je vrlo učestao kod mladih nimfi, a radi se o nedovoljnoj količini kalcija u organizmu, odnosno kostima, te se papige (i ostale srednje i velike vrste) "klimavo" drže na nogama.

Vašoj nimfi treba u ishranu dodati vitamine B kompleksa, D vitamin i naravno minerale, s posebnim naglaskom na kalcij.

U Pet centru možete nabaviti sve navedene preparate, otopinu vitamina B kompleksa (Beaphar) i mineralni kamen koji se pričvrsti na unutarnju stranu krletke. Ne zaboravite ni na gritt koji je također vrlo dobar izvor minerala, a stavlja ga se u maloj količini u posebnu posudicu ili se posipa po dnu krletke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr