Povratak

Netipičan i nezainteresiran rozenkolis / Kako pripitomiti rozenkolisa?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Čini mi se da imam dosta netipičnu rozenkolis ptičicu. Kupljena je s 2-3 mjeseca (navodno) ali nije bila ručno hranjena i potpuno je divlja. Imamo ju već pola godine i dalje nema govora o pitomosti, dapače: nije uopće radoznala, neće jesti ništa osim zrnja, malo više od ostalog voli proso na klasu, kupanje i voda nisu došli do izažaja jer se svega boji i nepomišlja prići tanjuriću s vodom Ne mogu ju pripitomljavati "poslasticama" jer se užasno boji ruke i ljudi i kako ću joj dati zrno prosa kad ga niti ne vidi. Probali smo s igračkama, od loptica papira, ogledalca, zvečki... do prečkica, ljuljački i lojtrica izvan gajbe - ne zanima ju ništa. U posljednje vrijeme navečer boravi na podu gajbe, to mi je malo sumnjivo - možda joj smeta svjetlo TV-a? Bi li je trebali pokrivati? Hvala na savjetu Antonio

O:
Kod rješavanja ovakvog problema trebamo imati na umu kako se većina papiga ne može smatrati domesticiranim kućnim ljubimcima. S iznimkom tigrica i nimfi, većina je ostalih papiga tek unazad nekoliko generacija uzeta od svojih divljih predaka iz prirode. Ovo znači da kod Vaše papige prevladavaju prirodni instinkti.

Ako sagledate problem na taj način, razviti ćete bolju komunikaciju sa Vašom pticom i vjerujem, brže je pripitomiti. Općenito, kod nekih će papiga trebati nekoliko tjedana ali kod mnogih i do nekoliko mjeseci da se smire i riješe straha, naravno uz pravi pristup i puno strpljenja. Prije svega bih Vam preporučila da sa pripitomljavanjem krenete ispočetka. Također, odaberite novo mjesto gdje ćete smjestiti krletku kako bi se i papigica našla na novom, neutralnom terenu. Osim toga, preduvjet dobrog zdravlja papigice je osiguravanje mira i odmora, prekrivanjem krletke. Ako se ptica drži u prostoriji, u stanu, gdje prevladava umjetna svjetlost tokom većeg dijela dana (gledanje televizije, držanje upaljenih ukrasnih svjetiljki i slično), to može djelovati vrlo stresno na njeno fizičko i psihičko zdravlje. Ptice se najbolje odmaraju i oporavljaju tijekom spavanja, koje mora trajati do 12 sati. Najbolje je krletku pokriti neprozirnom pamučnom krpom navečer oko 19-20 sati (tada vlasnici najviše gledaju televiziju, koja je prebučna za naše pernate ljubimce). Krpa ne mora pokrivati krletku u cijelosti, ostavite pri dnu 4-6 cm slobodnog i nepokrivenog prostora jer ptičice ipak vole proviriti i provjeriti što ukućani rade. Krpu s krletke skinite kada se i Vi budite (primjerice, oko 6-8 sati) jer naši ljubimci vole pratiti životni ritam svojih vlasnika i ostalih članova kuće. U tom periodu poželjno je napuniti posudice s hranom, promijeniti vodu u pojilicama i po potrebi očistiti dno krletke. Isto tako, važno je napomenuti i da se prilikom puštanja van krletke zavjesama zastru sve staklene površine - prozori i vrata, kako se papigica ne bi ozlijedila. Naime, sposobnost snalaženja u prostoru je u ptica razvijena na zavidnoj razini, ali je ometaju reflektirajuće površine, npr. zrcalo, staklo, prednja strana TV prijemnika, ormar sa sjajnom površinom i sl. pa nerijetko dolazi i do težih ozljeđivanja.

Pripitomljavanje papigice mora biti sa strpljenjem. Početak pripitomljavanja provodi se u dvije do tri kratke (ne više od 10 minuta) interakcije dnevno. Svakako morate imati na umu da je svaka ptica individua za sebe te se međusobno razlikuje njihova sposobnost i brzina učenja. No, iako neke ptice uče brže od ostalih pripitomljavanje ne smije biti brzo, već treba raditi sporo i bazirati se na spremnosti ptice.  Prilaženje krletci (ali ne preblizu kako je ne biste uznemirili) mora biti na način da Vas vidi i da shvati da je Vi promatrate. Možete izabrati ime za nju i svaki put kad prilazite krletci izgovarate ga mirnim i mekanim glasom. Također, svaki put kada prilazite krletci kako bi joj stavili hranu, izgovarajte njezino ime. Ovo će pospješiti povjerenje prema Vašem glasu i Vama što čini pripitomljavanje lakšim. Prijateljski se odnosite prema papigici dajući joj poštovanja i prostora. Ovo je prvi korak u pripitomljavanju.

Drugi korak možete započeti kada papigicu hranite. Bitno je da se odmah ne odmaknete od krletke kako bi prihvatila Vašu prisutnost. U početku može oklijevati uzimati hranu u Vašoj blizini. Možete je ohrabriti na način da se polako odmaknete nekoliko koraka od krletke. Ako nakon toga uzme hranu znači da joj je u tom trenutku trebalo prostora. Ovo bi se svakodnevno trebalo činiti polagano i sa strpljenjem smanjujući prostor koji joj je potreban da uzme hranu. Ako pokaže bilo koji znak uznemirenosti udaljenost bi trebala biti na onoj mjeri da se papigica osjeća udobno. Morate zadobiti njezino povjerenje kako bi se s vremenom osjećala sigurnom uzeti hranu u Vašoj blizini.
Treći korak u pripitomljavanju trebao bi biti poduzet kada drugi završi. U ovom koraku uči se papigicu da uzme hranu iz naše ruke. Tijekom tog perioda savim joj je udobno hraniti se kada ste Vi u blizini krletke. U početku, trebali bi joj dati omiljenu poslasticu i stajati kraj krletke. Također, možete smanjiti količinu hrane u posudici kako bi poželjela još a imajte pripremljenu poslasticu u ruci i ponudite joj. Ako ne uzme iz ruke stavite je u posudicu za hranu i dopustite da je pojede. Ovo ponavljajte sve dok ne stekne toliko samopouzdanja da uzme hranu iz Vaše ruke.

Svaku "vježbu" treba ponoviti nekoliko puta sve dok se papigica neće osjećati sigurno obavljajući je, a tek zatim krenuti na slijedeći korak. Kako biste je pridobili, probajte joj ponuditi različite poslastice i pritom pričajte s njom mirnim i staloženim glasom. Važno je da budete ustrajni te da ove vježbe radite barem jednom dnevno jer ponekad treba dosta vremena dok papiga prema Vama ne stekne potpuno povjerenje. Moram napomenuti, a vezano uz to što ste primijetili dulji boravak ptičice na dnu krletke unazad nekoliko dana, iako ne pokazuje znakove oboljenja kao što su nakostriješenost perja, kihanje, disanje na otvoren kljun, promjenjena stolica, slabost nogu ili nefiziološki položaj glave - pomno ju promatrajte. Vjerojatno će ptičica živnuti nakon prekrivanja i drugačijeg ophođenja sa njom, ali ako pokaže neke od navedenih simptoma ili znakove slabosti trebate je odvesti veterinaru. Nadam se da će Vam ovi savjeti koristiti te da ćete što prije uspjeti pripitomiti Vašu papigicu. Budite dosljedni i vjerujem da uspjeh neće izostati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr