Povratak

Neugodan miris izmeta papige

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije 8 godina dolutala nam je bijela nimfa koju smo udomili. Ne znamo njenu starost i mislimo da se radi o mužjaku. Hrani se gotovom hranom za srednje velike papige, dajemo joj sezonsko  svježe voće i povrće. Nedavno se počeo  intenzivno osjećati neugodan kiseli miris izmeta bez obzira na redovito čišćenja krletke. Nema proljev, nismo mijenjali proizvođača hrane niti davali nove namirnice, a nema ni promjena u ponašanju papige. Unaprijed zahvaljujem na vašim odgovorima,
Vedrana

O: Općenito se smatra kako izgled (količina, boja i konzistencija) izmeta može biti i jedan od pokazatelja zdravlja ptice a izgled normalnog izmeta varira ovisno o prehrani.

Normalan izmet razlikuje se po boji i konzistenciji; hranjenje zrnevljem daje izmet crne ili tamnozelene boje. Uz formirani dio izmeta vidi se urin koji je proziran i u većoj količini kod hranjenja voćem i povrćem.

Na abnormalnosti upućuje smanjenje broja i količine izmeta, rjeđa konzistencija (proljev), povećanje količine urina, prisutnosti krvi te promjena boje urina u žutu ili zelenu. Također, treba napomenuti kako izmet u ptica u pravilu nema mirisa. Kada se doista radi o intenzivnom mirisu samog fecesa, ovo može upućivati na zdravstveni problem. Upravo jak miris na kiselo ili na ocat može uputiti na infekciju probavnog sustava kvasnicama ili gljivicama. Obično u tom slučaju je i feces bljeđi ili čak kao napuhan. Jak pak miris po truleži ili zemlji gotovo je indikativan za probavne poremećaje zrokovane mikroorganizmima protozoama a na fecesu se može uočiti i sluz.

Infekcije kvasnicama ili gljivicama mahom su oportunističke bolesti, odnosno infekcija je klinički vidljiva kada padne obrambena sposobnost organizma ptice.

Budući da ptice imaju instinkt da skrivaju znakove bolesti od drugih pripadnika jata, znakovi bolesti mogu ostati neprimjećeni dok nije kasno. Iz tog Vam razloga, savjetujem da nimfu odvedete u Vašu veterinarsku ambulantu kako bi se pregledao te na osnovi nalaza pretraga točno utvrdilo o čemu se radi a sve u svrhu pravovremenog terapiranja stanja i osiguravanja optimalnog oporavka bez komplikacija po zdravstveno stanje.

Možete se obratiti i na Veterinarski fakultet u Zagrebu, u specijaliziranu Ambulantu za ptice kućne ljubimce. Prilažem Vam i broj telefona Ambulante kako bi mogli dogovoriti termin pregleda i time izbjegli izlaganje ptice dodatnom stresu: 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr