Povratak

Nimfa ima tekuti - tretman Medivest Pet Soft insekticidni sprejem

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas info da li imate sprej protiv tekuti za ptice (nimfa) u veterinarskoj ljekarni u Heinzelovoj?
Hvala! Lp, Željko

O: Tekuti su bijelo-sivi, smećkasti do crvenkasti ektoparaziti koji se hrane krvlju. Obično su aktivni noću, stoga ih je preko dana vrlo teško uočiti jer se skrivaju u pukotinama kaveza ili prečki. Kod ptica obično izazivaju nemir, svrbež, manjak apetita, mršavost i ispadanje perja.

Da biste se riješili ovih parazita potrebno je istovremeno tretirati i pticu i kavez. U ponudi Pet centra možete pronaći Medivest Pet Soft insekticidni sprej za sve životinje. Uspješno se primjenjuje protiv buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sl. u prostoru gdje borave životinje, tj. za zaštitu od štetnih sisača krvi koji su često i prijenosnici raznih bolesti.

Kod akutnog napada potrebno je kožu i perje životinje dobro navlažiti ovim sredstvom.

Potrebno je dobro poprskati sva mjesta i predmete gdje bi se paraziti mogli skrivati, a jednako tako treba tretirati i samu životinju. Mjesta gdje životinje borave (ležaj, krletku, košaru, kućicu) ostaviti poprskanu narednih 10-tak dana. Tretiranje treba ponoviti ako životinja u međuvremenu boravi na kiši ili slučajno skoči u vodu. Kod primjene Petsofta na životinji, potrebno im je zaštititi nos, oči i usta. Preporuča se dijelove glave tretirati prstima. Ručno utrljavanje isto tako treba primjeniti i kod skrivenih mjesta, između nogu, pod repom i slično. Nakon ručnog tretiranja, operite ruke. Ravnomjerno poprskano mjesto i predmeti ostaju zaštićeni od akutnog napada parazita 10 tak dana.

Kavez i sve što se nalazi u njemu (prečke, ljuljačke...) treba oprati vrućom vodom, a potom pošpricati istim sprejem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr