Povratak

Nimfa je iznenada prestala letjeti / Poteškoće s letenjem i ozljede

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam nimfu, ženku, 3 godine staru. Vrlo je pitoma i vesela inače, međutim, od jutros ne leti. Pokušala je poletjeti u dva-tri navrata, ali je pala. Sve ostalo na njoj, uključujući i glasanje, čini se normalno. Nije se udarila ili na bilo koji način povrijedila. Molim za savjet.
Aida

O: Ptice su inače vrlo osjetljiva bića i moraju živjeti u okolini koja je za njih sigurna (prikladna temeperatura, hrana, voda, veličina krletke...) i koja je najsličnija uvjetima u prirodi odakle određena vrsta i potječe.

Najčešće nezgode koje se događaju nimfama jesu lomljenje kostiju i perja na krilima prilikom pada i udaranja (najčešće u staklene površine prozora i vrata).

Vrlo lako se preplaše tokom noći, nakon čega počinju zbog uzbuđenosti nekontrolirano letjeti unutar krletke, a uzrok ovakvog ponašanja je iznenadni zvuk ili šum (npr. TV, padanje predmeta i slično) i svjetlo (npr. svjetla s ulice, svjetla automobila prilikom prolaza i slično). U ovakvim slučajevima dolazi do loma kostiju i perja na krilima te zbog toga vlasnik ujutro mora pregledati svoju pticu da li ima kapljica krvi na njoj i po krletci. Ozlijeđena nimfa ne mora pokazivati bolnost.

Također, zbog nešto povećane tjelesne težine ptice mogu slabije kontrolirati letenje te se najčešće slučajno zaletavaju u zidove, slike i prozore. Ptice koje su puštene da slobodno lete po prostoriji unutar stana vlasnik treba nadgledati i ne dopustiti ljubimcu da odleti u drugu prostoriju čiji raspored (namještaj, svjetiljke...) ptica ne poznaje dovoljno dobro.

Iz krletke treba izvaditi sve što je polomljeno (igračke, prečkice, posude...) jer oštri rubovi također mogu ozlijediti pticu.

O sličnim problemima možete pročitati i ovdje.

Za sada nimfu nemojte puštati van krletke. Pokušajte je pregledati (pronaći oštećena perja, osušenu krv) i po potrebi odvesti veterinaru radi detaljnijeg pregleda. Do tada, predlažem da koristite Bachove granule za prvu pomoć, koje se otapaju u vodi za piće i daju se tijekom sedam dana. Ove granule su biljnog porijekla te pomažu da se ptica oporavi kod nesreća, tj. nezgoda, šoka i bolova, a ne smanjuje djelovanje drugih lijekova u slučaju terapije propisane od veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr