Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nimfa jede svoj izmet. Zvala sam preko telefona veterinara i on je rekao da je normalno da nimfice pomalo probaju svoj izmet, ali ja sam nešto sumnjičava u vezi toga i nigdje u internetu nisam pročitala takav slučaj pa bih voljela pročitati vaše mišljenje. Dajem svojoj ženki nimfi sve što sam do sad uspjela naći od prehrane - sjemenke, sipinu kost, neki mineralni sivi pijesak sa ponekim zelenim zrncima u njemu od proizvođača Vitacraft, mrkvu i jabuku ponekad, probala sam i drugo voće, ali rijetko uzme. Da li joj možda nešto fali u prehrani ili je bolesna ili je to ipak sasvim normalno i ako može neki savjet šta da činim?
Unaprijed hvala, Maja

O: Nastojte onemogućiti svojoj ptičici da jede svoj izmet, da ne bi došlo do razvoja bakterijske infekcije ili disbalansa crijevne flore.

Izmet sam po sebi sadrži "otpad" iz organizma, kao što su bakterije, nusproizvodi metabolizma bjelančevina i slično, te nije prikladan za ishranu jer može doći do trovanja, posebno kod organizma koji ima brzi metabolizam (ptičice).

Pokušajte na dno krltke postaviti rešetke ili nabavite novu koja već ima rešetkasto dno i onemogućava doticaj s izmetom. Također, savjetujem Vam da promijenite vrstu hrane, odnosno nabavite smjesu sjemenja nekog drugog proizvođača. U krletku postavite dosta igrački za Vašu ljubimicu, kao što su ogledala, ljuljačke, drvca s rupicama u koja se stavlja hrana (npr. badem u ljusci, kikiriki i slično) da biste što više okupirali i zabavili nimfu, a da ona pri tome zaboravi na staru naviku čeprkanja po dnu. U ishranu dodajte svježe voće i povrće, posebno sada u proljeće.

OZNAKE: