Povratak

Nimfa čupa perje / Mitarenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam nimfu staru god i pol.Jako je pitoma i inače živahna ptica koja je inače većinu dana izvan krletke. Počela je nesti neoplođena jaja u veljači, a iznesla ih je 6 komada u roku od 2 tjedna, zatim nije iznesla nijedno do jučer. U posljednih tjedan dana događa se nešto čudno s mojom ptičicom i ne znam šta da radim. Iako ona pjeva i leti i vesela je većinu dana, počela si je čupati perje ispod i oko krila. Inače je do sada ispod krila imala uvijek kao malo bijelo perje, sada ga je počela čupati, a prilikom čupanja krešti kao da ju boli dok si ga čupa. Na mjestima gdje si je iščupala perje izgleda kao rupica, a neke znaju biti i plavkaste. To bijelo sitno perje koje si iščupa, u ruci se raspada.

Odnosno, izgleda kao da se u prah pretvara, izgleda kao mala nakupina bijelog perja koja se raspada. Perje na području glave i ostalih djelova tjela joj je normalno. Molim vas za hitnu pomoć, ja i moja papiga smo jako vezane i jednostavno se bojim da mi ne ugine.
Unaprijed hvala, Nataša

O: Perje se s vremenom troši i oštećuje pa ga je potrebno zamijeniti novim i to se kod različitih vrsta ptica događa u različitim vremenskim intervalima.

Proces odbacivanja starog i rast novog perja  se zove mitarenje ( lat. Mutare - mijenjati, promijeniti). Mitarenje se odvija po fazama pa prvo opada staro perje, a na njegovom mjestu izrasta paperje. Dok paperje izrasta u pravo perje, ostalo perje opada i prolazi kroz isti proces preobrazbe.

Prema vremenu i trajanju, mitarenje dijelimo na više vrsta pa tako razlikujemo:
- neprekidno mitarenje, kad ptica tokom cijele godine pomalo mijenja perje (papagaji),
- potpuno mitarenje, koje se odvija jednom godišnje i kad se odjednom promijeni svo perje (kokoši)  te
- djelomično mitarenje, koje se odvija nekoliko puta godišnje, a kod najviše vrsta ptica dva puta godišnje, zimi i ljeti.

Osim takvih periodičnih mitarenja, može se desiti da ptica mijenja perje zbog parenja i kad leži na jajima. Tada najčešće ženke sebi čupaju perje da bi napravile gnijezdo za jaja.

Tokom mitarenja je u dosta slučajeva primjećeno da su ptice vrlo razdražljive.

U vrijeme mitarenja je poželjno pticama omogućiti kupanje u vodi, a često se kupaju i u pijesku koji posipamo po dnu kaveza. Na taj način se ptice manje perutaju i lakše se rješavaju starog perja koje se zamijeni novim.

Većina vrsta  ptica mogu  letjeti i za vrijeme mitarenja jer se nikad ne dešava da u potpunosti ostanu bez perja jer inače ne bi mogle regulirati tjelesnu temperaturu i održavati vlagu.

Važno je napomenuti da su i mitarenje i nesenje jaja stresni događaji za pticu pa je potrebno  u to vrijeme dodavati u hranu vitaminsko-mineralne preparate s važnim aminokiselinama, kao npr. JBL "Otvitol", Oropharma "Omni- vit" kod parenja  ili "Muta-vit" kod izmjene perja, Sera " Vitamin plus V" te Hagen "Prime" vitamini i minerali.

Ono što Vi primjećujete kod Vaše papige je najvjerojatnije paperje, a kad ga ptica iščupa ostaje rupica jer svako pero raste iz pernog folikula koji je prokrvljen.
Ponekad ptice znaju pokazivati nervozu iz raznih razloga, najviše kad su nečim nezadovoljne ili zbog nedostaka partnera.

Da je Vaša ptica bolesna, ne bi jela, bila bi potištena, nevesela, možda imala proljev i neke druge znakove bolesti.

Ako smatrate da je potrebno, obratite se za pomoć u Ambulantu za ptice na Vaterinarskom fakultetu u Zagrebu na telefon 01/ 2390-410.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr