Povratak

Nimfe u društvu / Pripitomljavanje nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nimfu mužjaka starog 5 do 6 mjeseci i ubrzo ću dobiti još jednog mužjaka i ženku nimfu. Da li će se mužjaci međusobno napadati ili da ih odvojeno držim? Međutim, mužjak, kojeg imam, već je pitom na sve ukućane i puštao sam ga da leti po stanu i normalno se ponaša, pa bi vas htio još pitati nakon koliko vremena da pustim i ovaj par nimfi i hoće li se, kad budu svi zajedno, međusobno napadati? Molim vas da mi što prije odgovorite. Hvala, Jakov

O: Nimfe vole društvo te im ga svakako morate osigurati ukoliko im ne možete posvetiti dovoljno pažnje.

No, kao i svako drugo živo biće i nimfe imaju svoj karakter koji se može ispoljiti na različite načine u različitim situacijama. Uzmete li to u obzir, nitko Vam ne može garantirati da ce se sve ptice idealno slagati. Stoga, ukoliko se pojave problemi u vidu međusobne agresije, svakako ćete ih morati razdvojiti.

Pripitomljavanje, odnosno prilagodba, ponekad može i dulje potrajati (pa i nekoliko mjeseci), a ovisi individualno o nimfi. No, budite strpljivi, svaki put ptice vraćajte u kavez dok su dobre volje, prije nego se umore. Zadnje iskustvo van kaveza uvijek im mora biti pozitivno.

Uz dovoljno truda i ljubavi, lako ćete pripitomiti svoje nove ljubimce.

Nemojte raditi nagle pokrete u blizini Vaše nimfe, jer ih se jako boje. Nakon što ste par tjedana nimfu privikavali na Vaš glas i prisutnost, pustite je da slobodno leti. Uslijed svakodnevnog strpljivog treninga, Vaša će nimfa naučiti čak i pokoju riječ ili melodiju, a možete je priviknuti i na maženje i češkanje.

Inače, kod pripitomljavanja nimfi, spol nema odlučujuću ulogu, i mužjaci i ženke jednako su umiljati kućni ljubimci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr