Povratak

Nova rozela i parenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije tjedan dana nabavili smo još jednu crvenu rozelu (mužjaka). Moja stara papiga je kod nas već 3 godine. Do sada nije imala partnera pa se bojim da neće tako lako prihvatiti mužjaka. Koliko sam mogla primjetiti, mužjak često kreće prema njoj, ali se ona odmiče. On je još dosta uplašen i znam da mu treba vremena da se prilagodi novom okruženju. Mene zanima kako bi se to moglo dalje odvijati te da li će se ove godine pariti? Također me zanima doba parenja rozela i sve o tom periodu. Unaprijed Vam se zahvaljujem na pomoći.
Pozdrav,
Ena

O: Zbog cijele opisane situacije i događaja vezanih uz novi par rozela, najvjerojatnije ove godine neće biti parenja.

Moguće je da ženka snese jaja, ali ona vjerojatno neće biti oplođena od mužjaka koji je tek stigao u novi dom. Naime, njemu treba par mjseci da se prilagodi novim uvjetima i svojoj partnerici, koja je "gazdarica" i starosjedioc, te se mužjak mora njoj prilagoditi.

Nastojte ih promatrati i pripaziti na moguće nesuglasice (guranje oko posudica za hranu i vodu, čupanje perja i slično).

Rozele se, inače, pare tokom godine dva puta, a parenje je uglavnom  vezano uz proljeće, a ljeto se bliži kraju i par se tek počeo prilagođavati jedno na drugo. Stoga, sve navedeno upućuje na to da sada neće doći do parenja i stvaranja novog podmlatka.

Pred kraj zime ptice treba početi pripremiti na parenje, uz dodatak multivitaminskih preparata za jačanje otpornosti, podržavanje probave i opće kondicije. Preparati se mogu dodavati u vodu ili hranu, ishrana neka bude što raznovrsnija, od smjese sjemenja, sezonskog voća i povrća. Detaljnije informacije o ishrani ptica možete pročitati ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr