Povratak

Novi mali aleksandar - pripitomljavanje i strah od ugriza, prepoznavanje spola i kupanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: U Pet centru Rijeka kupila sam malog aleksandra (zelene boje). Rečeno nam je da ga ne puštamo iz krletke 20 dana, što smo i učinili. Međutim, on je postao jako histeričan čim mu se približimo krletki i pokušamo uspostaviti bilo kakav kontakt s njim. Ne znamo koliko je star, niti kojeg je spola jer nam u trgovini to nisu znali reći. Je li normalno da se nakon mjesec dana on još uvijek jako boji i ispušta čudne piskave zvukove? Bojimo se da nećemo moći uspostaviti nikakav prisniji kontakt s njim. Molim Vaše mišljenje.Također, zanimaju me i informacije o tome kako ga kupati, postoje li neki preparati za njega ili ne? S poštovanjem, Martina

O: Spol se kod malog aleksandra može sa sigurnošću odrediti tek s 36 mjeseci starosti kada ptice dobiju odrasla pera. Tada se mužjaci mogu razlikovati od ženki po karakterističnoj crnoj ogrlici koju dobiju oko vrata. Druga i najsigurnija metoda je DNA analiza o čemu je više pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. u svojim ranije objavljenim odgovorima Prepoznavanje spola velikog aleksandra i Prepoznavanje spola kod albino malog aleksandra.

Što se tiče kupanja papiga, više informacija možete pročitati u naslovima Mali aleksandar - prehrana, kupanje i tuširanje i Kupanje papiga.

Što se tiče procesa pripitomljavanja, kod nekih će papiga trebati nekoliko tjedana pa do nekoliko mjeseci da se smire i riješe straha, naravno uz pravi pristup i puno strpljenja.

Agresija, vikanje i čupanje perja tri su glavne karakteristike kojima papige izražavaju neko svoje nezadovoljstvo. Ovdje ipak treba napomenuti da samo glasanje pa čak i urlikanje predstavlja sasvim normalno ponašanje koje papige rade i u prirodi, osobito rano ujutro i navečer, jer time međusobno komuniciraju i označavaju svoj teritorij. Ipak, ovakvo se ponašanje donekle može promijeniti i to eventualno promjenom intenziteta i ciklusa svjetlosti, većim kavezom, češćim puštanjem iz kaveza, promjenom prehrane, zaokupljanjem životinje npr. igračkama, a ponekad čak i ignoriranjem jer papige mogu u protivnom naučiti da jedino vikanjem mogu pridobiti Vašu pažnju.

U svakom slučaju, svakodnevni treninzi i druženje s Vašim ljubimcem ključni su u procesu pripitomljavanja. Za početak probajte u to vrijeme papigu premjestiti na neku neutralnu lokaciju. Možda će Vaš aleksandar bolje i lakše surađivati kada se ne bude nalazio na svome teritoriju. Druga važna stavka je da se Vi riješite straha. Kada stavite ruku u kavez, a papiga krene da će Vas ugristi, nemojte naglo trznuti jer ćete je time još više preplašiti. Ako je potrebno stavite si deblje rukavice (npr. kuhinjske) i ako Vas papiga na koncu i ugrize nemojte povući ruku već ju lagano gurnite prema kljunu. Na taj će način papiga naučiti da neovisno o tome koliko Vas ona jako ugrizla, Vaša ruka ipak neće nestati. Također, vrlo važno je da nikada ne vičete na papigu jer ona to neće shvatiti kao način "kažnjavanja", već će joj se vjerojatnije svidjeti to što je od Vas dobila tako snažnu reakciju. Kako biste je pridobili, probajte joj ponuditi različite poslastice i pritom pričajte s njom mirnim i staloženim glasom. Važno je da budete ustrajni te da ove vježbe radite barem jednom dnevno jer ponekad treba dosta vremena dok papiga prema Vama ne stekne potpuno povjerenje. Navedene se vježbe preporuča raditi po 15 - ak minuta, ne dulje, kako ipak ne bi životinju preopteretili.

Nadam se da će Vam ovi savjeti koristiti te da ćete što prije uspjeti pripitomiti Vašeg novog ljubimca.

Više informacija o agresiji i pripitomljavanju papiga možete pročitati i u sljedećim naslovima: Agresivni aleksandar, Pripitomljavanje malog aleksandra - učenje ptice da sleti na rame ili ruku, Čupanje perja i iznenadna agresija žakoa - poremećaji ponašanja u papiga te Poteškoće s letenjem i pripitomljavanje tigrica.