Povratak

Novom malom aleksandru nedostaje rep | Izmjena perja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Kupila sam aleksandra, ima 6 mj. Strgan mu je rep i nikako ga ne mogu primiti u ruku. Šta da radim i koliko će mu trebati da mu naraste rep? Hvala. S poštovanjem, Dragana

O: Perje koje ispadne ptice lako nadomjeste. Uobičajeno je mitarenje, tj. odbacivanje starog perja i zamjena novim, koje je fiziološki proces. Kako i kojom brzinom će se perje zamijeniti ovisi o zdravstvenom stanju ptice. Svaka izmjena perja predstavlja opterećenje te je u to vrijeme preporučljivo pticu hraniti kvalitetnijom hranom po mogućnosti uz dodatak voća te joj dodavati vitaminsko mineralne pripravke u vodu ili u hranu. Uz ovo svakako preporučam povremeno kupanje jer ptice danas borave u umjetnim uvjetima i izložene su suhom zraku i nemaju mogućnosti same se okupati kao u prirodi kako bi se navlažila koža. Ukoliko je rep otpao zbog nekog mehaničkog oštećenja, bilo bi dobro posjetiti veterinara kako bi se ptica pregledala te ukoliko je ostao korijen, isti bi se morao iščupati van jer on spriječava rast novog perja.
 
Preparati koje možete koristiti kako bi se perje brže izmijenilo su OROPHARMA Versele Laga Muta-Vit Liquid za optimalno perje te DIAFARM Vitaminski sirup za ptice.
 
Korisne savjete o pripitomljavanju možete pronaći u ranijim odgovorima mojih kolegica, pod naslovima:

Novi mali aleksandar - pripitomljavanje i strah od ugriza, prepoznavanje spola i kupanje
 
Pripitomljavanje malog aleksandra - učenje ptice da sleti na rame ili ruku

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr