Povratak

Noćni strah i uznemireno ponašanje tigrice noću

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo tigricu, koja je kod nas nekih 9 mjeseci, a navodno je bila stara dva mjeseca kada smo je donijeli kući. I inače je plašljivi tip ptičice, s kojom treba puno strpljenja. Ukratko, problem je sljedeći: tigricu prije spavanja pokrijemo i ona najnormalnije zaspi, da bi se do sada u par navrata dogodilo, da usred noći počne uspaničeno letjeti po kavezu i umiri se tek nakon što upalimo svjetlo i neko vrijeme pričamo s njom. Ako je nakon toga pokušamo ponovno pokriti, ponovno počinje bezglavo letjeti kavezom, pa je tada pustimo otkrivenu i upaljeno malo svjetlo. No, vidim, da tada ostane budna do jutra i izgleda kao da je na oprezu. Radi se o takvom paničnom i bezglavom letenju kavezom, da se bojimo, da će se jednom

ozbiljno ozlijediti. Kada se to dogodi, provjerimo i sobu i kavez, ali ne možemo uočiti ništa neobično. Ptičica inače puno leti preko dana i puno vremena se bavimo njome. Što bi mogao biti razlog takvom strahu usred noći i što bismo mogli eventualno učiniti, da to spriječimo, odnosno, što to pogrešno radimo? I prije smo imali tigricu, ali se to nije događalo.
Unaprijed hvala za vaš savjet, Gordana

O: Općenito, tigrice, kao i većina ptica, imaju relativno slab noćni vid te se nerijetko događaju ovakve opisane epizode straha. No, noćni strah mnogo je češći u nimfi.

Sa sigurnošću se ne može odrediti točan uzrok ove pojave, no nekoliko faktora može pogodovati pojavi straha noću: vibracije tla (ptice su vrlo osjetljive na podrhtavanje), jaki vjetar, sjene, noćni kukci, neočekivani pokreti u prostoriji, nagli i glasni zvukovi, te drugi kućni ljubimci koji se kreću po prostoriji noću, a od strane same ptice: noćne more te pad sa prečke u snu (obično uslijed preraslih noktiju).

Kao prevenciju većih i ozbiljnijih ozljeđivanja paničnim mahanjem krila u krletci, tigrici se može preko noći staviti noćnu svjetiljku, zatim krletku prekriti tamnijom pokrovkom, a ukoliko tigricu smeta pokrovka prekrijte samo stražnju polovicu krletke. Ako imate i druge ljubimce u kućanstvu zatvorite vrata od prostorije gdje boravi tigrica kako je ne bi ometali tijekom noći. Slijedeće, sve prozore u prostoriji prekrijte zavjesama i spustite rolete. I potonje, održavajte poželjnom duljinu noktiju u tigrice kako bi prevenirali padove sa prečkica.

Ukoliko uz sve preporučene mjere prevencije tigrica i dalje iskazuje epizode straha, od pomoći mogu biti i biljni pripravci za prevladavanje straha, npr. Canina Bachova cvjetna mješavina. Ovaj biološki dodatak prehrani u obliku je globula koji se dodaju u vodu u količini od 2-5 komada a u ovisnosti o stanju. Pripravak je poželjno davati dva do tri puta dnevno kroz tjedan dana u akutnim slučajevima a kod kronične plašljivosti može se davati dugoročno jednom dnevno. Bachova cvjetna mješavina u stalnoj je ponudi veterinarskih ljekarni Pet centra.

Nadam se da će Vam navedene informacije biti korisne te da će Vaša tigrica tijekom noći mirno i sigurno spavati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr