Povratak

Optimalna dob ptice za dolazak u novi dom i uzimanje krute hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Kada papige rozele počinju jesti krutu hranu? I od koliko mjeseci je najbolje uzeti papigu? Jelena

O: Uzgajivači općenito preporučaju da se ptice uzmu što mlađe te da se ručno othrane, kako bi se bolje pripitomile i socijalizirale. Naravno što su ptice mlađe proces odbića će biti zahtjevniji i složeniji (temperatura okoliša, veći broj obroka itd.) Neki savjetuju da je najbolje vrijeme za uzimanje mlade papige kada navrši otprilike 3 tjedna jer će kasnije teže prihvaćati ishranu iz ruke. Kada mladim pticama izraste većina pera te kada im se broj obroka smanji na 2 – 3 dnevno, što je otprilike sa 35 – 45 dana starosti, tada im se na dno krletke već može početi stavljati različite sjemenke, pelete, voće i povrće kako bi polako same počele kljucati hranu.

Što se tiče ptica koje othranjuju njihovi roditelji, do odbića će u prirodnim uvjetima doći negdje s 8 – 10 tjedana starosti kada će mladi biti već u potpunosti spremni za samostalan život. To je zapravo i neka minimalna dob pri kojoj papige dolaze u prodaju u naše dućane.

Više informacija o samim rozelama, njihovu držanju, razmnožavanju i prehrani možete pronaći u tekstu objavljenom u našoj web rubrici Moj ljubimac/ Ptice/ Rozela.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr