Povratak

Osjetljiva tigrica - vodenast izmet i prolazne poteškoće s probavom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam tri tigrice i primjetila sam da jedna od njih povremeno zna imati vodenasti izmet. Ponekad doslovce bude samo voda, a povremeno kao zelena kašica. Ostale to nikada nisu imale pa mislim da nije problem prehrane. Inače se normalno ponaša, živahna je, aktivna, igra se, lijepo izgleda. Jedina razlika u odnosu na ostale dvije je to što je ta tigrica ženka i primjetila sam da joj se to zna događati kad joj se boja kljunića mijenja iz smeđe u svijetlo plavu (za što sam čula da ima veze sa sezonom parenja). Također se sve mitare trenutno. Zadnjih nekoliko dana je imala takav izmet, s povećanom količinom vode. Imamo je već skoro dvije godine i to joj se povremeno pojavljuje od starta, a drugih simptoma nije imala. Da joj možda nabavim neki dodatak prehrani ili da posjetim veterinara? Svaki dan im dam voće ili povrće (trenutno je to većinom blitva), imaju sipinu kost i mineralni blok.
Hvala! Jasna

O: Prema opisu situacije moguće je da se inače radi o ptičici koja je nešto osjetljivija. Kako se simptomi pojavljuju kroz cijeli period koji je ptica kod Vas, vrlo vjerojatno se s njom ništa ozbliljnije ne događa.

Simptomi koje ima Vaša tigrica mogu biti posljedica nove hrane na meniju (nagle promjene), uključujući nešto od svježeg voća koje je vodenastije strukture, reakcija na sastav štapića koji se daju kao zanimacija za "grickanje" ili nekih od dodataka prehrani.

Probavni sustav kod ptica je, kao i kod nas ljudi, pod utjecajem autonomnog živčanog sustava (AŽS), odnosno njime kontroliraju simpatička i parasimpatička živčana vlakna. AŽS prima informacije iz različitih dijelova središnjeg živčanog sustava koji obrađuju i integriraju informacije iz raznih dijelova tijela i iz okoliša. Ti dijelovi uključuju hipotalamus, hipokampus, olfaktorni korteks i dr. Primajući informacije regulira simpatičke i parasimpatičke "funkcije", tj. AŽS kontrolira krvni tlak, srčani ritam, tjelesnu temperaturu, težinu, preradu hrane, metabolizam, ravnotežu tekućine i elektrolita, znojenje, mokrenje, defekaciju, seksualnu aktivnost, lučenje hormona i razne druge procese. Stoga, okolina u kojoj je ptičica smještena može imati također utjecaj na povremene nagle promjene u formaciji izmeta koji ukoliko je peristaltika odnosno motilitet crijeva pojačan (pod utjecajem parasimpatikusa iz AŽS-a), dovodi do simptoma koje Vi navodite. Stresne situacije kao što su mitarenje, dinamična okolina u kojoj je ptica smještena, prisutstvo drugih ptica – sve to može imati utjecaj.Također dobro ste primjetili da se takva stanja mogu javljati naglašenije i u sezoni parenja, jer opet imamo poveznicu preko hipotalamusa na reakcije AŽS i pojačanu parasimpatičku aktivnost.

Za ovakve prolazne simptome koji se pojavljuju kod ženke tigrice preporučam u vodu za piće staviti DIAFARM Digest balance kapi na bazi tanina koji će pomoći vezati izmet i regulirati stolicu. Kapi se mogu koristiti kroz par dana. Također one se mogu koristiti u kombinaciji sa čajem od kamilice, na način da ujutro umjesto vode ptici ponudite čaj kroz sat dva, zatim maknuti i poslužiti vodu s kapima i ostaviti tako kroz dan.

Svakako preporučam povremeno svakih desetak dana uz hranu poslužiti i drobljenog ugljena, koji je dostupan i u stalnoj ponudi Pet centra, kao dodatak koji će vezati toksine iz hrane i pomoći održati stolicu kakvom ona mora biti.

Važno je u svemu da uvijek pratite ptičicu kako se ponaša, da nije napuhnutog perja, da se „ne duri“, da je razigrana i da ima apetita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr