Povratak

Osjetljivost ptica na uvjete u okolini i način držanja / Percepcija boja i mirisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Našla sam na stranicama za ljubimce vaš mail pa sam slobodna pitati za savjet jer mi nemamo u blizini veterinara za ptice koji bi mi mogli pomoći. Naime, imam rozelu rubino, oko 5 mjeseci je kod nas. U početku je sve bilo ok. Jeo je, pio, zviždukao da probije uši, počeo se pripitomljavati, mi ga puštamo van i leti po sobi, čak se i na pod počeo spuštati, na igračke našeg sina. No, odjednom mu je počelo otpadati perje. U trgovini za životinje su mi rekli da je u pitanju mitarenje pa mu u hranu dodajem pro-feda comlete od vitakrafta, ali perje nenormalno otpada, u dva dana podnožje kaveza bude puno perja, izgubio je i sva duga pera sa repa, jede normalno, pije, manje se glasa, ne silazi više na pod, kad mu se približim i stojim blizu, ljuti se i krešti, ali ne izgleda bolesno. Jedino što sam pročitala da može djelovati i to što sam obojala kosu (iznijansirala sa crvenom, a inače sam plava), je li to istina? Da li se može nešto učiniti, ako se i obojam ponovo u jednobojno, hoće li stati opadanje perja? Bio je prekrasna ptica, a sada izgleda kao očerupana kokoš. Hvala vam unaprijed, pomozite kojim savjetom. S nestrpljenjem očekujem vaš odgovor. Tatjana

O: Ptice kućni ljubimci, posebno mlađe, mogu biti vrlo osjetljivi na vanjske uvjete, odnosno način držanja.

Ako se ptica drži u prostoriji, u stanu, gdje prevledava umjetna svjetlost tokom većeg dijela dana (gledanje televizije, držanje upaljenih ukrasnih svjetiljki i slično), to može djelovati vrlo stresno na fizičko i psihičko zdravlje papiga i ostalih ptica kućnih ljubimaca.

Ptce imaju vrlo osjetljivu percepciju boja te većina uzgajivača tvrdi da mogu prepoznati promjenu boje za piće (kada se dodaju vitaminske otopine u vodu za piće) i odbijaju piti istu. Percepcija mirisa je slabija, odnosno miris ne utječe na konzumiranje htane i vode. Nažalost, ne možemo biti sigurni da li je iznenadna promjena boje Vaše kose izazvala takvu reakciju, nemamo zabilježene takve slučajeve.

Pokušajte još jednom sagledati uvjete u kojima držite papigu. Rozele se inače drže u paru (mužjak iženka), uvedite ritam svjetlosti (navečer pokrivajte krletku krpom, ptice moraju spavati do 12 sati), dodajte vitamine u ishranu (C vitamin pomaže u stresnim situacijama), posvetite više pažnje tokom dana svojoj ljubimici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr