Povratak

Otekline na nogama kanarinaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Puno pozdrava iz Skoplja. Dugi niz godina uzgajam kanarince "za svoju dušu". U poslednjih 3-4 meseca počeli su problemi, u vidu većih oteklina na nogama, koji su jako bolni i potpuno onemogućavaju kretanje. Navedene promene pojavljuju se i kod mlađih i kod starijih kanarinaca, traju izvesno vreme (min. 3 tjedna) i većinom prolaze, ali ima i manji broj slučaja koji su završili letalno. Veterinar je pokušao antibiotskom terapijom (lidaprim i ampicilin), ali bez uspeha. Molim za savet. Unapred zahvalna, Sonja

O: Otekline na nogama najčešće predstavljaju promjene na zglobovima kod ptica,

uzrokovane uglavnom pogreškama u prehrani. Najčešće se javlja bolest uzrokovana manjkom mangana i drugih elemenata, zatim vitamina (biotina), a i zbog nepovoljnog odnosa kalcija i fosfora u hrani, uz istovremeno preobilno davanje bjelančevina.

Najčešće se javlja u papiga i kanarinaca.

Zbog poremećenog okoštavanja donjih dijelova nogu i krila oboljenje ima za posljedicu zadebljanje i savinuće skočnog zgloba te iščašenje Ahilove tetive. Čim se uoče prvi znakovi, potrebno je smanjiti količinu bjelančevina u hrani. Da bi se preduhitrila bolest, potrebno je davati mineralne supstance i vitamine.

Taloženje soli mokraćne kiseline (giht, urikoza, podagra) nastaje kao komplikacija upale bubrega. Zbog povećanog prisutstva mokraćne kiseline u krvi nastaje taloženje soli mokraćne kiseline u trbušnoj šupljini (trbušni giht) i zglobovima (zglobni giht). Uzrok je hrana prebogata bjelančevinama, a također je naročito važan i nasljedni faktor. Bolest se prepoznaje kod trbušnog gihta po potištenosti i jakoj žeđi.

Kod zglobnog oblika javlja se oticanje, bolovi, šepavost i nepokretnost. Dijagnoza se postavlja razudbenim nalazom urata urazličitim organima te prema kliničkim znakovima, a liječenje se provodi da se u hrani reduciraju bjelančevine i davanjem zelene hrane.

Kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. pisao je o gihtu na nogama kod ptica na ovdje.

Artritis (upala zglobova) može biti uzrokovana mehaničkim faktorima, zaraznim bolestima (stafilokoki, salmonele), infekcije nakon ubodnih rana, reumatizmom. Po svom toku može biti akutan i kroničan. Klinički znakovi su oticanje tgloba, temperiranost i bolnost. Infekcije liječimo antibioticima širokog spektra, a kronične upale i kortizonskim preparatima.

Savjetujem Vam da se za točnu dijagnozu obratite Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i to Ambulanti za ukrasne ptice ili Zavodu za patologiju sa uginulom ptičicom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr