Povratak

Othranjivanje mladunca sjenice ispalog iz gnijezda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: U blizini moje kuće nalazi se gnijezdo sa sjenicama koje roditelji redovito hrane. Već nekoliko dana ptići ispadaju iz gnijezda. Prvo smo ih vraćali dok jednog nije uhvatila mačka. Tada smo popravili gnijezdo koliko je to bilo moguće i vidjeli da su unutra četiri ptića od kojih je jedan jako mali. Danas je on ispao. Neznam koliko je dugo bio na podu ali se upočetku uopće nije micao i nisam primjetila da su ga roditelji hranili.
Što da uradim?
Mira

O: Sjenice su ptice iz reda vrapčarki. Pronalazimo 8 porodica s brojnim vrstama. Sa izuzetkom tri roda, sjenice su vrlo sličnog izgleda a općenito dosežu duljinu tijela od 10-15 cm. Po ponašanju, sjenice su vrlo društvene, aktivne i glasne ptice. Tijekom sezone parenja kod njih se uočava teritorijalnost, a u ostalo vrijeme čak znaju boraviti i sa drugim vrstama ptica. Osim toga, krasi ih brzina prilagodbe na okolinu, pa se smatra kako su, nakon vrana i papiga, najinteligentnije ptice.

Za gradnju gnijezda sjenice većinom nisu osobito izbirljive. To može biti rupa u zidu, drvetu, raznim kutijama, cijevima a ponekad i u sandučićima za poštu. U prirodnim uvjetima sjenice većinom savijaju gnijezda u napuštenim rupama djetlića ali prije polaganja jaja redovito gnijezdo oblažu sijenom, slamom, dlakom drugih životinja, perjem ili mahovinom. Za vrijeme reprodukcije iznesu od 5 – 12 jaja a godišnje imaju obično dva legla. Inkubacija traje od 13-15 dana, a mlade ptice sposobne su za samostalan život i napuštaju gnijezdo već nakon tri tjedna života.

S obzirom kako je ovako velik broj mladih zahtjevan za količinom hrane, roditelji ne grade gnijezdo daleko od izvora hrane, ne dalje od oko 200 metara ukrug.

Nije neuobičajena pojava da mladi ispadnu iz gnijezda pogotovo s obzirom na njihov velik broj u leglu dok je rjeđi uzrok zanemarivanje od strane roditelja. Također, ako niste vidjeli nekog od roditelja, ne znači da se oni ne brinu već da su iznimno spretni u prikrivanju s obzirom kako im prijete opasnosti iz prirode.

Ukoliko ptić još uvijek nepomično leži na podu bilo bi ga najbolje uzeti u ruke i odnijeti u najbližu veterinarsku ambulantu na pregled i pružanje prve pomoći. Sljedeće, bilo bi dobro, ako je onemoćao da brigu o hranjenju preuzmete Vi.   

U ponudi Pet centra za othranu ptića imamo od Orluxa Gold patee ili Patee Forti mekanu hranu od jaja i meda. To je znanstveno formulirana vitaminizirana meka hrana od jaja uz dodatak 100 % prirodnog meda, odličan je poticaj za vrijeme mitarenja i rasta mladih ptića. Dodane su mu dvije esencijalne aminokiseline, lizin i metionin vrhunski dodatak za svaku pticu. Hrana je spremna za izravnu upotrebu. U nju se može još umiješati i tvrdo kuhano jaje, samljevena jabuka (bez kore i sredine) te dodati i crvi brašnari, koji se usitne ili samelju sa svime navedenim. Ptića bi ovom smjesom trebalo hraniti svaka dva sata.

Osim navedenoga, moguće je raditi "obroke" na osnovi sitnih kukaca, kuhanih jaja, glista te vitaminsko-mineralnih pripravaka namijenjenih za ptice koji su dodatno pojačani s kalcijem. Sve prije navedeno se pomiješa u jednoličnu masu koja se malim ljubimcima direktno stavlja u kljun. Ovako pripremljeni obrok može osigurati prikladni rast i razvoj, a sve kao bi ljubimac mogao izrasti i stvoriti sve osnovne preduvjete za samostalni život u prirodi.

Možete koristiti i suhu pseću ili mačju hranu koju treba usitniti, dodati također usitnjenog sjemenja, tvrdo kuhanog jaja i par kapi naranče. Od navednog dobije se smjesa (nastojati da bude što vlažnija) od koje se rade "crvići" i potom nude ptici ili se uguraju postrani kljuna.

Čim ptičica počne jesti samostalno, nastojte je vratiti u prirodu. Sjenice su strogo zaštićene ptice, korisne za prirodu, a čak se smatra da u umjetnim uvjetima ne bi mogle preživjeti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr