Povratak

Othranjivanje vrane: koje namirnice su poželjnje za zdrav rast i razvoj vrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic
:
.,

Odgovara: Dragan Vešović, dr. vet. med., Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Dobila sam pticu, (vranu) pala je sa stabla u parku, mlada je, međutim prvi dan kad je došla nije htjela jesti, nego sam na silu joj morala davati hranu,drugi dan je jela bez problema. Nakon toga, opet slabije jede. Pokuš ava letjeti,ide joj dobro  s obzirom da je joć (mlada)ptica,  međutim pada na kljun, ne može se održati na nogama. tj nije se nikako digla na noge,  nego stoji samo u ležećem položaju, što mož biti? Dodirivala sam joj desnu nogu ne da, makne je te kad pokušava se micati padne na desno krilo. Hvala na savjetu. Kristina

O:
Vrane pripadaju redu ptica Corvidae, familiji Passeriformes. Do danas je opisano preko 40 različitih vrsta ovih ptica koje naseljavaju skoro sve kontinente. Sve ptice koje pripadaju ovoj skupini ptica karakterizira sjajno crno perje i veličine koje ne prelaze 50 cm (od repa do kljuna). U prirodnim uvjetima smatra se da dožive oko 10 godina dok u zatočeništvu mogu i duplo duže poživjeti. Uspoređujući ih s drugim pticama, ova se vrsta smatra jednom od najinteligentnijih.

U prirodi, ove ptice pripadaju svejedima. To znači da se hrane različitim zrnevljem, bobicama, insektima, jajima drugih ptica, lešinama,... Smatra se da mlade ptice ostaju u gnijezdu do dobi od 6-7 tjedana života. Dakle, do tog vremenskog perioda su u potpunosti ovisni o majci. Nakon tog perioda, one se postupno osamostaljuju i odmah po izlasku iz gnijezda sposobne su uzimati hranu kao i odrasle jedinke.
Iz tog razloga, za početak Vam savjetujem da se s ljubimcem uputite kod veterinara. Isti će moći utvrditi njegovu/njenu starost te ujedno i pregledati ljubimca. Pregledom će se moći utvrditi da li je uzrok njegovom/njenom padanju i nemogućnosti letenja u nekom od oštećenja lokomotorna sustava (npr. noge, krila,...), nekom od zdravstvenih poremećaja ili je ljubimac još nedovoljno odrastao ili neuhranjen.
Dok su one još male (do 6-7 tjedna života) moguće im je pripremati obroke i na taj način osigurati optimalni unos svih potrebitih nutritivnih elemenata u organizma. Tako, moguće je raditi "obroke" na osnovi sitnih kukaca, kuhanih jaja, glista te vitaminsko-mineralnih pripravaka namijenjenih za ptice koji su dodatno pojačani s kalcijem. Sve prije navedeno se pomiješa u jednoličnu masu koja se malim ljubimcima direktno stavlja u kljun. Ovako pripremljeni obrok može osigurati prikladni rast i razvoj, a sve kao bi ljubimac mogao izrasti i stvoriti sve osnovne preduvjete za samostalni život u prirodi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr