Povratak

Ozlijeđena siva vrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
U nedjelju navečer našli smo ozlijeđenu sivu vranu, odraslu. Ima ranu na prsima. Pticu smo odnijeli veterinaru i dobila je dva antibiotika, jučer i prekjučer. Danas ju opet vodimo veterinaru. Savjetovao nam je da ptici stavimo u kljun malo hrane, ali ona iz kljuna samo izbaci hranu. Skuhali smo joj jaja i hrenovke i narezali na sitno. Ptica ništa nije jela, a čini mi se da ne pije ni vodu. Ovo je već treći dan kako je kod nas i brinemo se da bi mogla uginuti. Ona hoda, krila joj nisu ozlijeđena, plaha je i samo se stisne kada joj netko priđe. Ne prilazimo joj često kako bi imala dovoljno energije da se što prije oporavi. Dođemo joj samo pokupiti izmet i promijeniti vodu i hranu. Molim vašu pomoć i savjete kako da postupimo sa pticom. Hvala! Krasna


O:
Vrane su velike do vrlo velike vrapčarke snažne građe, sa snažnim nogama, a kod svih vrsta osim jedne postoje dlakicama pokrivene nosnice. Mnoge vrane umjerenih područja su uglavnom crne ili plave; međutim, neke su crno-bijele, neke imaju plavoljubičast odsjaj a mnoge tropske vrste su jarkih boja. Spolovi su vrlo slični po boji i veličini. U ovu porodicu spadaju najveće vrapčarke.

Najmanja vrana je sa težinom od 40 grama i dužinom od 21,5 cm. Najveća je gavran težak 1400 grama i dug 65 cm. U ovoj porodici najinteligentnije od svih ptica.


Prirodna hrana mnogih vrana se sastoji od beskralježnjaka, ptića, malenih sisavaca, bobica, voća, sjemenja i strvina. Međutim, mnoge su se vrste odlično priagodile životu u gradovima i ishrani koja uključuje i kruh, špagete i ostalu hranu koju ljudi bace. Potpuno malu vranu možete hraniti kašom od integralne kuhane riže, tvrdo kuhanim jajem (proteini), malo zgnječene jabuke te malo vode, a pomoći mogu dječje kašice s jabukom, bananom i rižom te natopljene granule i konzerve mačje i pseće hrane. Ukoliko neće sama jesti morat ćete pokušati sa otvaranjem kljuna i hranjenjem na špricu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr