Povratak

Ozlijeđena australska zebica

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Nedavno smo dobili mlade australske zebice i dogodila se jedna nezgoda, kada je moja malena zaljuljala kavez i on se srušio. Nakon toga smo primjetili da joj dio krila, pera strši na van... Primjećujem da zebica kljunom gricka po njemu pa ne znam što se događa. Da li joj je slomljeno krilo i što da učinimo? Unaprijed zahvaljujem, Deana

O: Bilo bi poželjno da zebicu uzmete u ruke i polako pregledate ozljeđeno krilo (lagano ga istegnite od trupa). Ako postoji rana, ptici bi trebalo davati terapiju, odnosno antibiotike koje može odrediti veterinar nakon pregleda ptičice.

Ako pregled nije moguć od strane veterinara, ptici treba davati vitaminsko mineralni pripravak (npr. Muta-vit), a ozlijeđeni dio krila možete pošpricati jednom dnevno Cothivetom sprejem, koji pomaže zacijeljivanju rana bez obzira na njihovo porijeklo, prirodu, proširenost i lokalizaciju. Ovaj sprej, odnosno otopina je isključivo napravljena od prirodnih eteričnih ulja, poput lavande, ružmarina, tinkture divljog kestena, ulja majčine dušice i čempresa te nema štetnog djelovanja na male ptičice.

Ozlijeđenu ptičicu bi trebalo odvojiti od ostalih jer nerijetko ostale zdrave ptice mogu napasti i iskljucati do smrti onu koja je ozlijeđena.

Također, ozljeđenoj ptici treba osigurati svježe jabuke ili mrkvu, sipinu kost i grit, koji će pomoći u ozdravljenju, a ujedno će biti zanimacija te se ptičica neće grickati ili čupati nova pera, koja prilikom normalnog rasta pomalo stvaraju neugodan osjećaj svrbeža, peckanja i boli.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr